Hlavní obsah

Tisíce Ostravanů slaví titul, Sparťani odjeli

Právo, Novinky, ČTK, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Tisíce Ostravanů vyšly v sobotu do ulic, aby se zapojily do bouřlivých oslav korunovace Baníku fotbalovým mistrem ČR. Naopak většina Sparťanů spokojená s výhrou svého klubu město již opustila. Jak zápas, tak následné oslavy se zatím podle policistů obešly bez větších incidentů.

Článek

Lidé se v centru Ostravy hlasitě radují, poskakují a nejčastěji přitom skandují "Baník nebo Mistři". Odevšad zní klubová hymna "Baníčku, my jsme s tebou..."

"Je to úplně senzační, ta atmosféra je skvělá, senzační. Baník mistři," radovala se jedna Ostravanka. Obrovský potlesk davu na Masarykově náměstí sklidil alkoholem posilněný fanoušek, který se vyšplhal na morový sloup.

Nezabránila mu v tom ani dvojice městských strážníků. Odvážlivec se usadil ve výšce asi čtyř metrů, kam si nechal přinést i pivo a cigaretu. Později už památku obsadili i další milovníci fotbalu.

Na Prokešově náměstí se některým fanouškům nelíbilo, protožetam nebylo možné dostat pivo ani žádné jiné občerstvení. V 19 hodin před radnicí uvítal fotbalisty primátor Aleš Zedník.

Fanoušci policii zaskočili

Příjezd příznivců fotbalistů Sparty Praha do Ostravy se v sobotu po poledni neobešel bez potyček s policisty. Zhruba dvě stě fanoušků nejprve vystoupilo z vlaku o stanici dříve, jejich přesun do autobusů navíc provázely rvačky a házení kamení i pivních lahví.

Policisté na vlak se Sparťany čekali na ostravském hlavním nádraží. "Ve městě máme přes tři stovky policistů. Doufám, že vše bez problému zvládneme. Co vím, na trase normálního vlakového spoje se chování fanoušků nevymykalo zvyklostem, jen běžné výtržnosti," řekl zástupce ředitele ostravských policistů Jiří Veselý.

Sotva domluvil, ozvalo se ve vysílačce: "Honem, vystupují už ve Svinově, jsou opilí a agresivní. Máme tady jen pár lidí." Následoval úprk zásahové jednotky do automobilů, sirény prořízly polední klid a desítky policistů se řítily asi na pět kilometrů vzdálené vlakové nádraží v Ostravě-Svinově.

Sparťané: jedeme se prát

U nádraží fandy obstoupili a postupně pouštěli do autobusů. "Chceme jít pěšky do města, máme chuť na pivo," křičeli Sparťané a nejvíce se zajímali, jestli se na stadionu prodává alkoholické pivo. Když policisté dav rozdělovali, snesla se jim na přilby sprška kamení a pivních lahví.

"Polský židi," zněla nejslušnější nadávka. "Jsme tady všichni chuligáni, chceme se pobít. Fotbal je nyní druhořadý," přiznal statný příznivec s přezdívkou Dino, ale odmítl, že už ve Svinově vystoupili schválně. "To nás vyhnali policisté. Nesnášejí nás, protože jsme Pražáci," konstatoval a před odjezdem na stadión varoval: "Další přijedou auty, ještě bude horko."

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám