Hlavní obsah

Náplast s opiáty dvojče nezabila. Muže soud potrestal jen za kšefty s léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Během pitvy našli patologové pod jazykem zemřelého muže ze Sokolova opiátovou náplast. Jestli byla příčinou smrti, však nakonec nedokázali jednoznačně říci. To nyní zohlednil Krajský soud v Plzni při rozhodování o výši trestu pro jeho dvojče, 57letého Petra Ročáka, který mu přípravky obsahující omamné látky obstarával.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petr Ročák u soudu

Článek

Do vězení na 15 měsíců jej tak soud poslal pouze za kšeftování s léčivy, která se dají získat jen na lékařský předpis.

Obžalovanému Ročákovi přitom hrozilo až 18 let, pokud by se ukázalo, že jeho bratr zemřel po užití fentanylové náplasti. „Nic takového se ale neprokázalo. Znalci uvedli, že koncentrace účinné látky v náplasti nalezené v ústech poškozeného byla nízká a její užití sice mohlo přispět k jeho smrti, ale také nemuselo. Muž totiž trpěl řadou zdravotních potíží,“ uvedl předseda senátu Tomáš Mahr.

Ze spisu vyplývá, že Ročák s opiáty šmelil. „Prodával je nebo směňoval za jiné věci. Tak to bylo i v případě jeho bratra, kterému tímto způsobem pomohl získat fentanylové náplasti,“ stojí v obžalobě.

Podle soudu hrozilo, že lidem, kterým léky obstaral, mohl ublížit. „Neznal totiž jejich zdravotní stav. I kdyby jednal v dobré víře, mohl tím nadělat více škody než užitku,“ dodal Mahr.

Dvojče chránil. Pak mu měl obstarat smrtící opiát

Krimi

Sám Ročák před soudem vinu odmítl s tím, že opiáty nikdy nikomu neprodával. Silná analgetika měl prý pro svoji potřebu. „Předepisoval mi je psychiatr, protože trpím paranoidní schizofrenií. Jsem na nich závislý,“ vysvětlil Ročák.

O lidech, kteří ho z podloudného prodeje léků mají usvědčovat, tvrdí, že se mu tím chtěli pomstít. „Mého bratra zneužívali. Tahali z něho peníze, podváděli ho. I máma z toho byla zoufalá. Já jsem tomu chtěl udělat přítrž. Od té doby jsem s nimi měl konflikty. Jsou mi v patách jako nějaká morová nákaza,“ prohlásil Ročák, který má 23 záznamů v trestním rejstříku.

Nad svým bratrem podle svých slov držel ochrannou ruku už odmala. „Brácha byl hrozně hodný a lehce zmanipulovatelný. Toho využívali špatní lidé a já se ho snažil od nich držet dál. To se jim samozřejmě nelíbilo. Pavlíka měli vycvičeného, že jim sypal prachy. Jako šofér vydělával padesát tisíc měsíčně,“ pokračoval obžalovaný muž.

Druhým dechem ale o svém bratrovi řekl, že byl „prochlastaný“. „Když neměl alkohol, tak bral drogy. Byl rozdávačný a nechal se snadno zmanipulovat,“ zaznělo dále z úst obžalovaného.

V Česku se objevil nový zabiják: Droga čtyřicetkrát silnější než heroin

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám