Hlavní obsah

Náměstek primátora Ostravy přišel kvůli rychlosti o řidičák, dostal auto se šoférem

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dva měsíce přišel o řidičské oprávnění náměstek ostravského primátora Tomáš Sucharda (ČSSD). Důvodem byla příliš vysoká rychlost, při které ho v průběhu několika měsíců dvakrát chytili policisté.

Foto: Magistrát města Ostravy

Tomáš Sucharda (ČSSD)

Článek

„Nejel jsem 200, ani jsem neměl alkohol. Spěchal jsem rychleji, než jsem měl,“ přiznal Právu Sucharda, který má v Ostravě na starost paradoxně odbor dopravy a odbor dopravně správních činností.

Jednou chytili náměstka primátora policisté na dálnici D1 před Brnem. „Bylo to o půlnoci, v mlze, kde nebylo jediné auto. Nevím, co tam dělali, ale dělali to dobře,“ řekl na adresu policistů s tím, že povolenou rychlost 130 kilometrů za hodinu překročil o více než 30 kilometrů v hodině. „Druhé provinění bylo taky mimo obec, nedaleko Frýdlantu nad Ostravicí, místo 90 jsem jel 129,“ objasnil Sucharda.

Podle zákona zaplatí řidič při překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci o 20 kilometrů a více a mimo obec o 30 kilometrů a více 2500 až 5 tisíc korun, dostane tři body a pokud porušil rychlost tímto způsobem v průběhu 12 měsíců minimálně dvakrát, následuje zákaz řízení od jednoho do šesti měsíců.

Musí využívat služební vůz s řidičem

Sucharda uvedl, že v obou případech platil pokutu, zda dostal body, ale neví. Magistrát ve Frýdku-Místku, který se jeho proviněním zabýval, mu vzal řidičák na dva měsíce. „Jedenáctého února jsem si vyzvedl rozhodnutí, lhůty k odvolání jsem nevyužil, takže rozhodnutí nabylo právní moci ve středu 26. února. Dnes (v pátek 28. února - pozn. red.) či v pondělí je termín, kdy mám odevzdat řidičský průkaz,“ vysvětlil.

Nyní musí náměstek ostravského primátora využívat služební auto s řidičem, o vrácení řidičského průkazu chce požádat předčasně po uplynutí poloviny trestu. „Řidičák mám od roku 2000 a je to první případ, kdy mě řešil správní orgán. Doufám proto, že mi vyjdou vstříc a po měsíci budu moci zase řídit,“ poznamenal Sucharda.

Reklama

Výběr článků

Načítám