Hlavní obsah

Ledovka komplikuje dopravu i chůzi po chodníku po celém Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovky nehod evidují policisté ve středu vpodvečer po celém Česku kvůli ledovce na silnicích. Práci mají z tohoto důvodu i záchranáři, ti navíc musí řešit i zranění chodců padajících na namrzlých chodnících.

Ledovka komplikuje dopravní situaci i ve středních ČecháchVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Jeden kamion se převrátil na dálnici D5 na 123. kilometru ve směru na Plzeň před půl čtvrtou, a to při vjezdu na čerpací stanici.

„Vozidlo s návěsem blokuje vjezd. Uniklo asi 300 litrů z palivové nádrže. Nasadili jsme sorpční hady a sorbent. Únik do vodoteče nehrozí,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Další kamion po smyku vyjel mimo komunikaci na 127. kilometru o půl hodiny později.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Havarovaný kamion u vjezdu do čerpací stanice.

„Návěs je vykloněn do vozovky. Řidiči poskytujeme předlékařskou pomoc. Zachytáváme unikající provozní kapaliny. Museli jsme prořezat části porostu u dálnice, abychom si zlepšili přístup k vozidlu,“ sdělil Poncar.

Nejvážnější nehoda se stala po 17. hodině mezi Meclovem a Březí na hlavním silničním tahu z Plně na Folmavu. Čelně se tam srazily dva nákladní automobily. „Jednu osobu jsme museli vyprostit. Komunikace je neprůjezdná,“ řekl Poncar.

Vážná nehoda ve středních Čechách

Ve středních Čechách se už během středečního podvečera staly desítky nehod na zledovatělých silnicích. Vozovky jsou zasněžené, namrzlé.

„Ledovky jsou snad už skoro všude. Nejvíc nehod jsme zaznamenali v okolí Prahy, převážně na jižním okraji,“ řekla Novinkám mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová ve středu vpodvečer.

Hrozí kalamita, zpřísnili meteorologové výstrahu před ledovkou

Počasí

„Většinou to ale zatím byly jen drobnější nehody. Máme i střet více aut, ale je to jen nedobrždění. Vážnější nehoda se stala hned kolem 15. hodiny na Rakovnicku u Svojetína. Řidič dodávky tam dostal na zledovatělé silnici smyk a vyletěl z vozovky,“ popsala Schneeweissová.

Kromě řidiče bylo ve voze ještě pět cestujících, jeden z nich musel být s vážným zraněním převezen sanitkou do nemocnice v Praze.

Později odpoledne se stala podobná nehoda na Mladoboleslavsku u obce Holé Vrchy. Řidič narozený v roce 2005 po smyku naboural do stromu a s vážným poraněním nohou jej záchranáři převáželi do pražské nemocnice.

„Situace se má ještě zhoršovat, v části regionu prší, někde sněží, se snižováním teploty bude déšť namrzat. Kdo nemusí nutně vyjet, měl by zůstat doma,“ dodala policejní mluvčí.

Namrzající déšť už dorazil do oblasti Kraje Vysočina. Podle policejní mluvčí Michaely Lébrové se zatím problémy se sníženou sjízdností týkají silnic nižších tříd, dispečer krajských cestářů zmínil dvě silnice na Pelhřimovsku, kde aktuálně mají problémy nákladní auta: jde o úseky silnic mezi Mirotínem a Kamenicí nad Lipou a Buřenicí a Lukavcem.

Cestáři mají v terénu veškerou techniku. Namrzající déšť už je i v metropoli Vysočiny.

Komplikace v Ústí nad Labem

Husté sněžení způsobuje komplikace v dopravě v  Ústeckém kraji. V krajském městě stojí v některých ulicích auta, autobusy i trolejbusy. Tvoří se dlouhé kolony z centra. Kvůli sněhu na silnicích se stalo několik nehod, obešly se zatím bez zranění.

Podle mluvčí policie Miroslavy Glogovské by měli řidiči zvážit, zda za takového počasí vyrazí do terénu bez zimního přezutí.

V Ústí nad Labem se stalo několik nehod, a to u krajského soudu, v Malátově ulici, v ulici Textilní a na Králově výšině. Podle Glogovské je problém všude, kde se jede do kopce.

Nehoda uzavřela dálnici D8. Boural kamion s kravami

Krimi

Špatně sjízdný je také úsek z Velkého Března na Ústecku na Úštěk na Litoměřicku.

U Ročova na Lounsku havaroval autobus a traktor. S opatrností je sjízdná vedlejší cesta u Horního Jiřetína na Mostecku po nehodě osobního auta.

V Teplicích se v Nákladní ulici srazila tři auta. Komplikace jsou i na dálnici, kde snižuje viditelnost husté sněžení. Vozovky kloužou, místy jsou pod sněhem.

V terénu jsou podle dispečerů Správy a údržby silnic Ústeckého kraje všechny sypače. Silničáři apelují na řidiče, aby byli velmi opatrní.

Zranění na chodnících i cestách v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezští záchranáři zasahovali za poslední dva dny u dvou desítek událostí souvisejících se zimním počasím. Jednalo se hlavně o pády chodců na zledovatělých komunikacích. Vyjížděli ale také ke zraněným lyžařům.

„V posledních dvou dnech vyjížděli záchranáři k pěti dětským lyžařům do Moravskoslezských Beskyd a Jeseníků. Po pádech na lyžích a snowboardech museli být ošetřováni s poraněními končetin a hlavy,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Dodal, že dalších 15 lidí se v různých částech regionu zranilo při pádu na zledovatělých chodnících a cestách. „Z přibližně 80 procent se přitom jednalo o pacienty v seniorském věku,“ upozornil Humpl.

Nejčastěji si senioři při pádu zranili nohy a hlavu. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli záchranáři převezeni do spádových zdravotnických zařízení.

Moravskoslezští záchranáři varují, že zvýšené riziko úrazu na zledovatělých chodnících bude přetrvávat i v dalších dnech. Především osoby se zhoršenou pohyblivostí by měly zvážit pohyb mimo svůj domov a být při chůzi venku nadmíru opatrné.

Bude hrozit silná ledovka, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám