Hlavní obsah

Nájemný vrah byl nakonec rád, že ho v Praze nelapli gangsteři

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští policisté šli při pátečním zatčení údajného srbského nájemného vraha (38), kterého hledají hned tři státy, najisto. Čerstvé informace o tom, kde se nachází a pod jakou identitou se skrývá, měli k dispozici několik hodin. K hladkému zadržení nebezpečného muže v hotelu Amadeus na pražském Žižkově lovcům lebek pomohlo štěstí.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zadrželi nájemného vraha hledaného ve třech státechVideo: Policie ČR

 
Článek

Původně totiž plánovali, že si pro něj dojdou na pokoj. On ale mezi ně sám nečekaně přišel. Chtěl si totiž vyjít na procházku a netušil, že policisté v civilu již obsadili recepci, kde se chovali jako běžní turisté. Zadržení muže pak bylo pouze otázkou vteřin. Mafián byl nakonec rád, že skončil v rukách policistů, a nikoliv gangsterů.

Jak Právo zjistilo, celý příběh se pro české detektivy začal psát už na počátku loňského prosince, kdy dostali prvotní informace od kolegů z Maďarska. Pro ně byl prý dopadený muž hledaným zločincem číslo jedna.

„Informace v tu chvíli nebyly příliš konkrétní a týkaly se pobytu hledaného člověka na území České republiky,“ popsal včera Právu jeden z detektivů z odboru cíleného pátrání.

„Až v posledních třech týdnech se nám podařilo zjistit konkrétnější informace a díky jejich prověřování se nám povedlo zjistit lokalitu, kde se člověk nachází a pod jakou se skrývá identitou,“ řekl včera Právu detektiv z odboru cíleného pátrání, který měl kauzu na starosti.

Hledaný pro tři vraždy

Zadržený muž údajně spáchal nejméně tři vraždy. Jednu v Maďarsku, další v Nizozemsku a poslední v domovském Srbsku. Kvůli obavám z nebezpečí si policisté nemohli dovolit luxus, aby ho sledovali a zjistili tak třeba jeho denní návyky.

„Nikdo by si nedovolil tu osobu den nebo dva nechat běhat na svobodě. Jsme pátrači a musíme hledanou osobu zadržet. Nemůžeme riskovat, že by hledaná osoba zmizela. Jakmile se zjistilo, na jaké konkrétní adrese se zdržuje, tak se přistoupilo k zákroku,“ vysvětlil šéf českých lovců lebek Jan Rybár.

Foto: Policie ČR

Zadržený muž, který je podezřelý z několika vražd.

Policisté při přípravě zákroku museli vzít v úvahu všechny možné okolnosti. Předpokládali, že hledaný muž u sebe bude mít minimálně pistoli.

„Nemohli jsme rozhodně vyloučit, že se ta osoba bude nějakým způsobem bránit a zbraň použije. Nevyloučili jsme ani možnost, že by u sebe mohl mít výbušniny,“ nastínil policista.

Původní plán tak byl, že si pro muže dojdou členové středočeské zásahovky přímo na pokoj. Celé to ale dopadlo úplně jinak. Zločince v prostorách recepce hotelu dopadli policisté, o kterých si nejprve myslel, že to jsou turisté.

„Byla to víceméně náhoda, a to nám velmi usnadnilo situaci,“ uvedl detektiv.

Při zadržení u sebe muž žádnou zbraň neměl. Dvě pistole s náboji a tlumičem našli až na pokoji.

S policisty spolupracoval

Zákrok, při kterém ho nakonec místo těžkooděnců zadrželi policisté v civilu, prý dopadeného muže překvapil. Detektivy zase zaskočilo, že se k nim následně choval velmi kamarádsky a spolupracoval.

„Přiznal, že si původně myslel, že jsme členové konkurenčního gangu. Když zjistil, že se skutečně jedná o zákrok policie, tak se paradoxně choval velmi korektně, až žoviálně. Hned prohlásil, že respektuje naši autoritu a že ví, že je hledán a proč. Říkal, že ví, že skončil,“ řekl policista, který s kolegy muže zatýkal.

Lapený muž se maskoval brýlemi a parukou a vystupoval pod falešnou identitou. Měl prý velmi kvalitní doklady, takže by možná policisté při běžné kontrole na ulici nepoznali, že jsou padělané. Policejní pátrače ale nic z toho nepřekvapilo.

„To jeho maskování nedělal profesionální maskér. Paruka byla hned vizuálně nápadná, že se nejedná o přírodní vlasový porost. Měli jsme i materiál, na kterém jsme měli hledaného zachyceného v tomto maskování. Měli jsme tak ulehčenou situaci, že jsme hned věděli, kdo jde proti nám,“ uvedl policista.

Celý zásah se odehrál v prostorách hotelu. „Obsluha věděla, že se tam pohybujeme. Bylo to ve chvíli, kdy už jsme měli hotel pod kontrolou a vyloučili jsme možnosti úniku informací k hledanému,“ uvedl policista.

ČR – luxus bezpečí

O tom, proč byl hledaný nájemný vrah zrovna v Česku, policisté z oddělení lovců lebek pouze spekulují. Domnívají se, že se zde schovával, jelikož zemi považoval za bezpečné útočiště.

„Česká republika je klidná destinace a zločinci si tady mohou dopřát luxus za rozumnou cenu,“ podotkl Rybár.

Jeho lidé mají ročně na starosti zhruba 80 až 90 případů ročně. Tři čtvrtiny hledaných se jim podaří najít.

„Letos jsme za první dva měsíce dopadli deset lidí. Ale já statistiky nemám rád. Naše práce není o kvantitě, ale o kvalitě,“ uzavřel Rybár.

Některé kauzy přitom skončí odložením a znovu se otevřou, když se získají nové poznatky. A to byl mimochodem i případ dopadeného nájemného vraha. Poprvé totiž lovci lebek kauzu dostali na stůl ještě několik měsíců před loňským prosincem, kdy pomalu, ale jistě spadla klec. Tehdy ale měli k dispozici informace, které se nepotvrdily.

Reklama

Výběr článků

Načítám