Hlavní obsah

GIBS prověřuje úniky informací v kauze Dozimetr

• Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje úniky informací a neoprávněné lustrace v kauze Dozimetr. Podle jednoho z obviněných se jich dopouštěl ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Ten se scházel s podnikatelem Michalem Redlem, obvinění ale odmítá.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na případ upozornil server Seznam Zprávy. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová Právu potvrdila, že se inspekce úniky informací zabývá.

„V kauze Dozimetr jsou v současné době zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření na únik informací a neoprávněné lustrace. Obecně můžeme sdělit, že GIBS trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI, nevede,“ napsala Právu Nguyenová.

Mlejnek již podával vysvětlení na Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jeden z obviněných v kauze totiž vypověděl, že ředitel ÚZSI skupině podával citlivé informace. Mlejnek to ale odmítá.

Opětovné zastání

„Byl jsem podat vysvětlení. Není pravda, že bych předával informace. Policii jsem vysvětlil, že potkávat se s lidmi v obchodě byla moje práce,“ sdělil Mlejnek Seznam Zprávám.

Rakušan: Mlejnek je v pořádku, s Redlem mluvil jako civilní osoba

Domácí

S podnikatelem se podle svých slov Mlejnek zná od roku 2012. V té době pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. „Jak a kdy jsme se seznámili, si nepamatuji. Potkával jsem se s ním zhruba jednou až dvakrát ročně. Důvodem bylo, že jsem jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu. Žádnou zakázku jsem jeho prostřednictvím nezískal,“ uvedl.

Mlejnek byl jmenován ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) do funkce 8. července, tři týdny po zatčení Redla a jeho skupiny ovlivňující zakázky v pražském dopravním podniku.

Mlejnek o svém kontaktu s Redlem Rakušanovi řekl. Ministr vnitra se ředitele ÚZSI ale zastal. „Pan Mlejnek byl opakovaně prověřen Národním bezpečnostním úřadem a tato prověrka mu nebyla odebrána ani po vypuknutí kauzy Dozimetr,“ řekl ve středu Právu Rakušan.

Nový šéf civilní rozvědky se stýkal s obviněným Redlem

Domácí

S Rakušanem ale bude chtít ohledně Mlejnkova kontaktu s Redlem mluvit příští týden premiér Petr Fiala (ODS). Týmž se bude zabývat sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI 25. srpna. Přizvala si k tomu jak Mlejnka, tak Rakušana.

Ke svolání mimořádného jednání sněmovního bezpečnostního výboru vyzval jeho šéfa Pavla Žáčka (ODS) místopředseda výboru Jiří Mašek (ANO). Situace podle něj podkopává důvěru veřejnosti a potenciálně ohrožuje bezpečnost České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám