Hlavní obsah

Nacouval do seniora a těžce raněného nechal bez pomoci. Soud mu k 2,5letému vězení přidal dva měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

O dva měsíce zpřísnil v úterním odvolacím řízení Krajský soud v Plzni 2,5letý nepodmíněný trest Oldřichu Kostifálovi (26) za dopravní nehodu z předloňského října, při které zemřel senior. Sedmadvacetiletý muž ho tehdy u obchodního centra srazil při couvání, místo pomoci ale bezvládné tělo odtáhl z cesty na chodník a ujel. Zraněný důchodce v nemocnici zemřel.

Řidič smetl v Plzni chodce. Video: Policie ČR

 
Článek

Za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a také za maření úředního rozhodnutí kvůli zákazu řízení potrestal původně Kostifála plzeňský okresní soud 2,5 roku vězení. Kromě trestu odnětí svobody ve věznici s ostrahou soud muži uložil pětiletý zákaz řízení a nařídil mu zaplatit jako náhradu škody 2,5 milionu korun. S výší trestu ale nebyl spokojen státní zástupce.

„Vyhověli jsme jeho odvolání a trest obžalovanému jsme navýšili o dva měsíce,“ řekl Právu předseda senátu krajského soudu David Protiva.

Podle spisu Kostifál při couvání přehlédl přecházejícího chodce a zadní částí svého vozidla jej srazil. „Po střetu vystoupil, muže uchopil v podpaží a odvlekl ho z vozovky na chodník. Z místa následně ujel, aniž muži zajistil potřebnou pomoc,“ uvedl státní zástupce Jiří Růžička.

Řidič usnul za volantem, auto se rozjelo a srazilo seniorku

Krimi

Nehodu zachytila kamera z budovy blízkého obchodního centra. Na záběrech je vidět, jak ulicí rychle couvá černá Škoda Octavia a zadní částí sráží muže s nákupními taškami, který šikmo přechází vozovku a je k autu otočen zády.

Po nárazu, který muže odhodí do vzdálenosti asi tří metrů, z vozidla vybíhá řidič. Tělo chytne v podpaží a snaží se ho odtáhnout na chodník. V okamžiku, kdy k místu přichází další člověk, řidič naskakuje do auta a odjíždí.

„Cítím se být vinen. Toho, co je popsáno v obžalobě, jsem se dopustil. Zpanikařil jsem,“ řekl obžalovaný u soudu.

Kostifála vypátrali kriminalisté tři dny po nehodě. Nepomohla mu ani rychlá změna image, aby vypadal jinak, než jak ho u nehody zachytila bezpečnostní kamera a jak jej popsali svědci.

„Slyšel jsem za sebou ránu. Tak jsem se otočil a viděl na vozovce ležet staršího pána. Kousek od něho stála černá octavia. Z místa řidiče vystoupil muž v bílé kšiltovce a s plnovousem. Neříkal nic. Pak běžel k tomu ležícímu muži, chytil ho pod rameny v podpaží a začal s ním manipulovat,“ vypověděl jeden ze svědků.

Muž obžalovaný kvůli sražení chodce (16. června 2022).Video: Patrik Biskup, Právo

Podle jiného svědka se řidič snažil muže nejdříve postavit na nohy. „To se mu nepovedlo, tak ho položil na zem. Ještě ho plácal po tváři. Když zjistil, že vůbec nereaguje, nechal ho ležet na chodníku a šel zpátky do auta. Řekl, že jede pro sanitku. Pak zabouchl dveře a rychle se rozjel, až mu pískaly gumy,“ líčil Josef M.

Zraněný krvácel z hlavy. Svědci mu ji podložili dekou a zavolali záchranku. „Vůbec nekomunikoval, byl v bezvědomí. Pomalu ale začal přicházet k sobě. Chrčel a ukazoval rukou na hlavu. Pak přijela sanitka a odvezla ho do špitálu,“ dodal další svědek.

V nemocnici u muže zjistili krvácení do mozku, okamžitě putoval na operační sál. Zachránit se ho ale nepodařilo, druhý den zemřel.

Řidič na Táborsku přehlédl chodce v zatáčce. Senior zemřel

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám