Hlavní obsah

Nabízeli na webu oblek a skříň, podvodník jim z účtů vysál 700 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O celkem 700 tisíc korun přišli dva lidé z Královéhradecka, kteří se stali oběťmi podvodu na internetu, když inzerovali na bazarovém portálu. Žena nabízela oblek, v dalším případě muž chtěl prodat plechovou skříň. V obou případech se ozval neznámý muž, který z inzerentů dostal skrze podvodný odkaz osobní údaje k jejich účtům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu v úterý informovala mluvčí policie Iva Kormošová.

Čtyřiapadesátiletá žena inzerovala prodej obleku a šestačtyřicetiletý muž nabízel plechovou skříň. Oběma se podle mluvčí ozval zájemce, který chtěl dokončení obchodu uskutečnit prostřednictvím soukromé balíkové služby.

„Zaslal jim přes komunikační aplikaci WhatsApp odkaz. Oba se přes něho přihlásili do internetového bankovnictví a během chvíle měli ‚vyluxovaný‘ účet. Žena přišla o téměř 200 tisíc korun v deseti odchozích platbách. Muži zas během tří minut odešlo v šesti platbách půl milionu korun,“ upřesnila Kormošová.

Zda se v obou případech jednalo o téhož pachatele, není podle policie zřejmé.

Manželský pár z Olomoucka se těšil na výnosy z bitcoinu, přišel o 600 tisíc korun

Bezpečnost

K citlivým údajům, díky kterým si mohl s účty obětí dělat, co chtěl, se podvodník podle všeho dostal právě skrze link, který inzerentům zaslal s tím, aby se do svého bankovnictví přihlásili právě tudy.

Oba případy policie vyšetřuje jako podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněné opatření platebního prostředku, za což hrozí až osmileté vězení.

Policisté rovněž varovali před praktikami podvodníků, kterých na internetu poslední dobou přibývá.

Muž z Prahy prodával šaty za 390 korun. Přišel o dva miliony

Krimi

„Při prodeji věcí a očekávané platby za něj poskytujte zájemci pouze číslo svého účtu a hlavně se nepřihlašujte do internetového bankovnictví přes zasílané odkazy a ani v nich nevyplňujte údaje z platební karty. Internetové bankovnictví chraňte jako oko v hlavě,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám