Hlavní obsah

Nabízeli lidem rychlé zbohatnutí. Zbohatli jen sami

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O stamiliony korun přišly stovky lidí, které přesvědčili údajní podvodníci k zdánlivě výhodným investicím. Dvěma mužům k vylákání obrovských částek podle zjištění Práva stačily jednoduché nástroje: rozesílání e-mailů s nabídkou rychlého zbohatnutí a využívání finančních poradců při osobním jednání s klienty.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Národní centrála proti organizovanému zločinu ve středu informovala o obvinění dvou mužů z podvodu. Dalších sedm lidí pak policie stíhá kvůli legalizaci podvodně vymámených peněz.

Deník Právo získal dokumenty, které popisují triky obviněných. Vše se točilo kolem společnosti Investment and Trading Capital Limited (ITCL), registrované na Novém Zélandu.

Podle policie ji však řídili a spoluvlastnili dva Češi – František D. a Karel K.

Výběr financí od klientů probíhal minimálně od července 2015 do konce roku 2017.

Podle závěrů NCOZ měla být nejméně 376 poškozeným způsobena škoda nejméně 284 milionů korun

František D. v té době podle kriminalistů osobně, prostřednictvím finančních poradců nebo rozesíláním nevyžádaných e-mailů nabízel zhodnocení vkladů od 0,5 do 5 procent měsíčně. Ti, kteří se k investicím nechali přemluvit, ale nikdy žádný výdělek neviděli.

„Klientům byly ve smlouvě sjednané úroky vypláceny jen z jejich vlastních vkladů a vkladů nových klientů,“ píše se v policejním usnesení, které má Právo k dispozici.

Spláceli dluhy

Jeden z obviněných peníze použil na moření vlastních dluhů, závazků svých společností a peníze převáděl jinam. „Přičemž společnosti, na jejichž účty byly převáděny částky v řádech milionů, nevykazují žádnou činnost (…), byly založeny bezprostředně před převodem finančních prostředků,“ uvedl detektiv NCOZ.

Zajímavé je, že peníze byly často vybírány v hotovosti ještě v den převodu. Podle závěrů NCOZ měla být nejméně 376 poškozeným způsobena škoda nejméně 284 milionů korun.

Na pochybné nabídky společnosti Investment and Trading Capital Limited upozornila v srpnu 2017 Česká národní banka (ČNB). Podle regulačního orgánu neměla k nabídkám investic do bankovních garancí, a tedy výběru peněz od veřejnosti, oprávnění. Vyšetřovat investice s až 12procentním zhodnocením ročně začala policie díky trestnímu oznámení od ČNB.

Celkem kriminálka zajistila majetek v hodnotě přes 60 milionů. Podle zjištění Práva jde o pozemky a domy na Břeclavsku

Klientům ITCL bylo nabízeno zhodnocení vkladů pronájmem nemovitostí. Z vybraných peněz sice nemovitosti pořízeny byly, vlastnické právo k nim měl ale František D. „Smyslem transakcí nebylo zhodnocování finančních prostředků plynoucích z vkladů klientů, ale jejich vyvedení z účtů ITCL,“ podotkla policie.

Na účtu novozélandské společnosti se přitom protočilo zhruba půl miliardy, nakonec na nich však zůstalo jen pár tisíc. Podle detektivů bylo asi 300 milionů korun a 400 tisíc eur vyvedeno na účty Františka D. či jeho spřízněných lidí a společností. Krom nákupu movitého i nemovitého majetku rozdával obviněný peníze spolupracovníkům. Část také vyplatil původním klientům ITCL jako úroky ze slíbených investic.

Společnosti Františka D., které jinak fakticky nepodnikaly, náhle začaly skupovat nemovitosti za miliony. Na majetek řady těchto společností je uvalena exekuce a nyní je také zajistila policie. Celkem kriminálka zajistila majetek v hodnotě přes 60 milionů. Podle zjištění Práva jde o pozemky a domy na Břeclavsku, které jsou zaplombované.

V případě odsouzení hrozí obviněným z podvodu vězení až 10 let. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám