Hlavní obsah

Seniorka zmizela, když se s ní při povodni utrhl břeh. Policie prohledá 10 kilometrů řeky

– Šumpersko • Aktualizováno
ČTK, mhr

Zatím bez úspěchu pokračuje pátrání po 74leté ženě z Oskavy na Šumpersku, kterou v pondělí smetl vodní příval, když se pod ní utrhl břeh rozvodněného potoka. Policisté mají v plánu prohledat zhruba desetikilometrový úsek řeky Oskavy až po Novou Hradečnou.

Na Šumpersku začal úklid po bleskové povodni.Video: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

V průběhu úterý pokračovaly desítky policistů v pátrání po pohřešované seniorce z Oskavy.

„Policistům, kteří jsou rozděleni do tří skupin, velmi komplikuje práci rozbahněný, místy velmi špatně přístupný terén. Prohledávají oba břehy řeky Oskavy, přilehlé toky a vodní plochy, ale také louky a zahrady u rodinných domů, které jsou plné nánosů, naplavenin a popadaných stromů,“ řekla Právu policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Ve špatně dostupných místech podle ní pomáhá těžká technika, kterou zajistila obec a hasiči. „Při pátrání využíváme také techniku letecké služby,“ doplnila mluvčí.

Foto: Policie ČR

Opilý řidič havaroval a skončil s vozem v říčce Oskavě na Šumpersku.

Do pátrání se zapojily čtyři desítky policistů, hasiči a dobrovolníci. Pátrači mají prohledat zhruba desetikilometrový úsek řeky Oskavy až po Novou Hradečnou. „Podmínky mají příznivější než včera. Voda již opadla,“ dodala  Vybíhalová.

Policisté prohledávají zejména místa, kam se v pondělí ještě nemohli dostat. Poté, co na některých místech spadlo až 85 mm srážek za 24 hodin, se z břehů vylily mj. Oskava, Dražůvka či Desná.

Voda se do obcí valila i ze zaplavených polí. Mezi nejvíce postižené obce patří Šumvald, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda na mnohých místech dosahovala přes metr vysoko.

Po jejím opadnutí se naplno ukázala ničivá síla přívalů. Již v pondělí se v dotčených obcích uklízelo, lidé se však ještě vzpamatovávali z šoku, který povodeň vyvolala. Naplno se tak uklízecí práce rozjely od úterního rána.

Lidé odstraňovali nánosy všudypřítomného bahna, vynášeli před své domy poničené věci, uklízeli i ve vnitřních prostorách. Například v Šumvaldu čistili vnitřní prostory i v místní prodejně potravin. „Je to náročné. Voda, která prodejnu zaplavila, přinesla spoustu bahna. Zboží je zničené,“ řekla Právu při vytírání ve svém obchodě Eva Kasalová.

Zaplavená Oskava z výšky: policie pátrala po ztracené seniorce i z vrtulníku

Krimi

V postižené oblasti pomáhají s odstraňování následků povodní hasiči. „Pokračujeme v čištění obcí, na některých místech čerpáme i vodu z domů. Zajišťujeme vysoušeče, úklidové prostředky, psychologickou pomoc,“ řekla Právu mluvčí hasičů Lucie Balážová. Hasiči také odvážejí poničené věci, které lidé vynášejí před domy. V obcích pomáhá i posttraumatický intervenční tým hasičů. Záplavy, které postihly Olomoucko a Šumpersko, si vyžádaly jednu oběť. Je jí osmačtyřicetiletá žena z Břevence, místní části Šumvaldu.

Policie v pondělí po seniorce pátrala z vrtulníku.Video: Policie ČR

Radní Olomouckého kraje schválili v úterý ráno na svém mimořádném jednání vyhlášení sbírky na pomoc obcím postiženým povodněmi. „Musí to ještě schválit ministerstvo vnitra. Budu intervenovat, aby se tak stalo co nejdříve a nevyužívali ke schválení maximálně možný termín,“ řekl Právu olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Peníze ze sbírky budou podle něj rozděleny poměrně mezi obce podle míry jejich postižení. „Nechceme jim nijak diktovat, na co je mají použít. V obcích sami nejlépe věcí, jak s nimi co nejefektivněji naložit,“ doplnil hejtman.

Lidé z povodní postižených obcí v Olomouckém kraji se již začali také obracet na pojišťovny. Jen Generali Česká pojišťovna měla v úterý dopoledne nahlášeno 120 škod za přibližně 7,8 milionů korun. Právu to sdělila její mluvčí Ivana Buriánková.

Podle ní se jedná zejména o zatopené sklepy a garáže, poničené střechy, fasády, skleníky, ale i automobily.

„Lidé své škody postupně hlásí, jejich počet průběžně roste s tím, jak se vzpamatovávají a sčítají škody. Očekáváme tak, že škody nám budou klienti hlásit i v nejbližších dnech,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám