Hlavní obsah

Na Šumpersku odhalili množírnu psů, zvířata byla v zuboženém stavu

Šumperk

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Olomouckého kraje objevili při kontrole u chovatele v Rapotíně na Šumpersku množírnu psů. Ve zcela nevhodných podmínkách zde dotyčný choval nejméně 36 psů, z toho 12 štěňat. Jednalo se o jedince plemene šarpej, jeho křížence a také křížence boloňského psíka. Právo o tom v úterý informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Foto: Státní veterinární správa

Zvířata žila ve špatných podmínkách.

Článek

Psi v chovu byli nesocializovaní, vystrašení a bázliví. Zalézali do úkrytů a jejich přesný počet neznal ani sám chovatel. Téměř všichni psi trpěli dermatitidou, někteří měli ztrátu osrstění, chronické změny na kůži a výtoky z očí. Psi byli chováni v domě a venkovních prostorech plných předmětů, o které se mohli poranit či je pozřít.

Zvířecí peklo na Domažlicku. Desítky psů živořily, živily se i vlastními výkaly

Krimi

„U sedmnácti psů starších šesti měsíců chovatel nedoložil platnou vakcinaci proti vzteklině, dvanáct psů nebylo označeno čipem. Chovatel neplnil ani další povinnosti vyplývající z legislativy. Neměl chov nahlášený, přestože se v něm nacházely více než tři feny, nevedl ani tzv. evidenční listy vrhů,“ uvedl mluvčí.

SVS podala úředníkům ze Šumperka návrh na odebrání všech psů v chovu a jejich umístění do náhradní péče. Zároveň podala Polici České republiky oznámení pro podezření z trestného činu týrání zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám