Hlavní obsah

Na přítele své dcery vzal sekeru, dostal 10 let

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Soudci zlínské pobočky brněnského krajského soudu vynesli v pondělí rozsudek nad 51letým Miroslavem Řemeslníčkem z Brumova-Bylnice na Zlínsku. V lednu zaútočil sekyrou na druha své dcery, mladík vyvázl z napadení s lehčími zraněními. Soud muži uložil desetiletý pobyt za mřížemi, hrozilo mu ještě o pět let více.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Miroslav Řemeslníček u soudu

Článek

Řemeslníček se proti rozhodnutí odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Soudce Radomír Koudela rozhodnutí senátu odůvodnil mimo jiné tím, že jde o agresivní osobu s dlouhodobými konflikty se svými nejbližšími. To potvrdila i výpověď policisty, který u Řemeslníčků zasahoval několikrát před incidentem.

Viděl jsem, jak se napřáhl, pak mi tekla krev. Stačil jsem přímé ráně uhnout.
napadený mladík

"Obdobné útoky je nutné kvalifikovat jako trestný čin. Polehčující okolnosti nejsou. Jeho vyjádřená lítost je nevěrohodná, doznání není, má bohatý trestní rejstřík, i když za jinou činnost," uvedl.

Podle obžalovaného začal spor již dříve, mladík totiž v domě s jeho rodinou žil několik měsíců před incidentem. To si však Řemeslníček nepřál. Podle jeho výpovědi jej několikrát vyhazoval, mladík však z domu neodešel. Mezi oběma muži docházelo k častým slovním i fyzickým potyčkám.

Ve vězení je i napadený mladík

Obhajoba navrhovala, aby trestný čin pokus vraždy překvalifikoval na těžkou újmu na zdraví, za kterou obžalovanému hrozí maximálně osm let vězení. Obhájce ve své závěrečné řeči uvedl, že jednání obžalovaného nebylo takové, aby se chtěl pokusit o vraždu. "Vypověděl, že se o sekyru přetahovali. Svou vinu popírá," upozornil obhájce.

Před soudem stanul také napadený mladík, který si momentálně odpykává trest za neplacení výživného v olomoucké věznici. Vypověděl, že jej Řemeslníček uhodil do hlavy sekyrou v době, kdy ležel v posteli a spal. "Slyšel jsem, jak se rozrazily dveře, viděl jsem, jak se napřáhl, pak mi tekla krev. Stačil jsem přímé ráně uhnout," vypověděl. Řemeslníčkovy dcery a manželka vypovídat odmítly.

Desetiletý trest je pro Řemeslníčka souhrnným trestem. Zlínský okresní soud jej před několika týdny poslal na šest měsíců do vězení za řízení pod vlivem alkoholu a maření úředního rozhodnutí. Řemeslníček tehdy řídil vozidlo v době, kdy měl odebraný řidičský průkaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám