Hlavní obsah

Na Příbramsku našli uhynulé orly mořské a lišku, policie prověřuje otravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté na Příbramsku prověřují nález dvou uhynulých orlů mořských a lišky obecné. Zvířata mohl někdo otrávit, jasno by do případu měla vnést expertiza. Případem se zabývají kriminalisté.

Foto: Profimedia.cz

Orel mořský. Ilustrační foto

Článek

Uhynulá zvířata někdo objevil ve čtvrtek mezi obcemi Jesenice a Nedrahovice. „Policisté je zajistili a bude provedena expertiza,“ uvedl mluvčí policie Pavel Truxa. Na případ upozornil server příbram.cz.

Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z týrání zvířat, pytláctví a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

Orel mořský je v Česku kriticky ohroženým druhem. Podobný případ se na Příbramsku stal v únoru 2021, kdy bylo u Sedlice nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem nalezeno 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání lesních.

Otrava bolestivým způsobem

Traviči a pytláci nejčastěji používají zvláště brutální způsob usmrcení, a to nástrahu s nervovým jedem karbofuranem, po jehož požití zvíře umírá bolestivě v křečích, nemůže dýchat, bolestivě roztahuje křídla a svírá pařáty.

Jed je nebezpečný a smrtelný i pro člověka. Vstřebává se i kůží či vdechnutím. Samotné držení jedu karbofuranu je trestným činem a v celé Evropské unii je jeho držení zakázané už od roku 2008 pro jeho přílišnou jedovatost.

Jeden z orlů otrávených karbofuranem se uzdravil a vrátil se do přírody

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám