Hlavní obsah

Na policejním prezidiu skončí 600 lidí, nařídil dopisem John

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Ministr vnitra Radek John (VV) přitvrzuje v hledání úspor a krátce po ohlášení drastických škrtů ve svém resortu má další nařízení pro šéfa policie Oldřicha Martinů. Ten tak musí do konce roku zeštíhlit policejní prezidium nejméně o 30 procent, tedy o více než 600 lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Oldřich Martinů

Článek

Vyplývá to z dopisu, který John poslal hlavě české policie v úterý a jehož kopii má Právo k dispozici. Na rozhodování o tom, koho a jak se má prezidium ještě letos zbavit, má Martinů od Johna deset dní.

A rozhodování to nebude vůbec jednoduché, až dosud se totiž opatrně mluvilo o tom, že by prezidium mohlo propustit 20 procent lidí během příštího roku a aktuální zadání ministra je tak o poznání tvrdší.

„Je to razantní změna, ale my potřebujeme peníze na benzín a další věci. A zeštíhlovat se zkrátka bude od hlavy,“ řekl k tomu včera Právu John. Zároveň doplnil, že policejní prezidium má v tomto ohledu velkou rezervu.

Martinů včera konstatoval, že vedení policie už začalo intenzivně hledat řešení. „Třicet procent ještě letos je hodně, ale taková je realita a my toho cíle musíme dosáhnout,“ řekl k tomu Martinů s tím, že výsledky analýzy chce ministrovi předložit co nejdříve.

Z Johnova zadání přitom vyplývá, že bude na vedení policie, jak osekání početního stavu na prezidiu rozdělí mezi policejní příslušníky a občanské zaměstnance.

„Ta změna musí mít co nejmenší dopad na přímý policejní výkon,“ naznačil v této souvislosti šéf prezidia, pod které spadá např. vedení kriminálky nebo pořádkové policie.

Martinů zároveň doplnil, že zrušené policejní tabulky bude chtít z prezidia převést do výkonu v ostatních složkách sboru, zatímco občanští zaměstnanci budou s největší pravděpodobností propuštěni bez náhrady.

Štěpánek: Může to ohrozit chod instituce

Už v letošním roce se přitom prezidium zbavovalo zaměstnanců, kteří měli pracovní smlouvy pouze na dobu určitou. V současné době má prezidium podle šéfa personálky Romana Fidlera celkem 1993 tabulkových míst.

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek včera označil poslední krok ministra za příliš razantní, podle něj je důležité, jak John k třicetiprocentnímu zadání došel. „Pokud to číslo vychází z nějaké podrobné analýzy, nebo zda to bylo určeno jen tak od stolu. V takovém případě bych to považoval za neuvážené,“ řekl Štěpánek.

To ale Johnův mluvčí Jiří Reichl odmítl: „To číslo vychází z rozhovorů ministra s vedením policie.“

Podle něj jde o logické pokračování úsporných snah. „Všichni volali, že zeštíhlení policie by mělo začít od její hlavy a ne naopak, takže jsme tyto hlasy vyslyšeli,“ poznamenal Reichl. Štěpánek k tomu poznamenal, že škrty ve vedení policie odborům principiálně nevadí. „Ale podle mého názoru by dříve zmiňovaných 20 procent v příštím roce bylo maximum, aby to neohrozilo chod té instituce,“ poznamenal Štěpánek.

Hlavní problém přitom podle svých slov vidí v propuštění občanských zaměstnanců. „S tím samozřejmě nesouhlasíme. Navíc pokud prezidium propustí veškerý obslužný personál, bude si pak muset na tyto práce najímat soukromé firmy, což ve výsledku vyjde daleko dráž,“ konstatoval šéf policejních odborů s tím, že tento jev se projevuje už v současné době u zaměstnanců, kterým policie letos přestala prodlužovat smlouvy.

Martinů v této souvislosti uvedl, že v současné době vedení policie začíná zpracovávat detailní analýzu, která má ukázat, jaké lidi jsou pro ni v jejím sídle nezbytní. „Zabýváme se rozsahem služeb a činností, které jsou v současné době na prezidiu vykonávány a které by bylo možné utlumit nebo zrušit,“ vysvětlil policejní prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám