Hlavní obsah

Na Ostravsku řádil falešný kontrolor na invalidním vozíku

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravští policisté minulý týden zadrželi invalidního důchodce, kterého obvinili z trestného činu podvodu. Padesátiletý muž, který má amputované obě nohy, podle obvinění začátkem prosince navštívil nejméně osm ostravských provozoven, kde s průkazem fiktivní Státní obchodní inspekce prováděl kontroly a za pochybení ukládal blokové pokuty. Celkem vybral 17 500 korun, policie nevylučuje, že to mohlo být i mnohem víc.

Foto: Právo

Falešný průkaz ostravského invalidy, který se vydával za kontrolora.

Článek

Scénář kontrol byl podle policie vždy stejný. "Muž na invalidním vozíku navštívil provozovnu, předložil smyšlený průkaz Státní obchodní inspekce č. 36587 na jméno Bc. Lubomír Hloušek, a prováděl 'kontrolu', nalezl 'pochybení' personálu a uložil blokovou pokutu, většinou ve výši 2500 korun," sdělila Gabriela Holčáková z ostravské policie.

Samozvaný kontrolor pokutoval hlavně chybějící zdravotní průkazy, třikrát si ale vystačil jen s prošlou záruční dobou žvýkaček. 

Policisté ho zadrželi minulou středu a byli překvapeni jeho mimořádnou pamětí a znalostmi problematiky živnostenských provozoven. "Obviněný sázel také na fakt poměrně malých částek uložených pokut i skutečnost, že lidé neradi přiznají chybu a dosvědčí, že byli podvedeni. Podvedený personál provozoven uváděl, že byl překvapen znalostmi zákonů, proto důvěřoval a muže nepodezíral," řekla Holčáková.

Obviněný měl dobře promyšlené i to, že se nevydával za kontrolora existující organizace, ale smyšlené Státní obchodní inspekce. Tu si vymyslel proto, aby ho policisté nemohli za výrobu legitimace stíhat také pro trestný čin poškozování cizí věci nebo padělání veřejné listiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám