Hlavní obsah

Na Olomoucku hořel les. Zásah komplikovalo sucho a vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Šestnáct jednotek hasičů bojovalo v pondělí odpoledne s požárem lesa mezi Pohořany a Jívovou na Olomoucku. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu, pomáhal také vrtulník s bambivakem. Zásah na místě komplikoval silný vítr a suchá vegetace. Před 18. hodinou dostali hasiči plameny pod kontrolu.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár lesa u Pohořan

Článek

Požár u Pohořan mají hasiči rozdělen na dva úseky. „Lokalizace zatím nebyla nahlášena, takže zatím nevíme, o jak velkou rozlohu se jedná. Požár se rozšířil v lese na nepřístupném místě, výrazně nám při hašení pomáhá vrtulník, který má již za sebou dva shozy vody. Stanoviště máme zřízeno v Pohořanech, odkud se voda dopravuje,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Oheň podle ní zasáhl lesní porost a trávu, šíří se v hrabance. Zasahuje zhruba 70 hasičů.

Podle mluvčí odhadli hasiči škodu na milion korun. Příčinu požáru zjišťuje vyšetřovatel.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Při hašení pomáhá vrtulník

Na Vsetínsku hořela v noci správní budova, opustit ji muselo pět lidí

Krimi

S dalším požárem lesa bojují hasiči v Břidličné na Bruntálsku, kam vyjelo 18 jednotek. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, po 17. hodině se plameny podařilo lokalizovat.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár lesa u Pohořan

Jen o víkendu zasahovali olomoučtí hasiči u 25 požárů trávy, polního porostu či menších zahradních staveb. Jde o významné zvýšení, průměrně vyjíždějí v kraji zhruba ke třem požárům denně. Mluvčí hasičů již dopoledne upozornila na to, že některé z požárů vznikly kvůli nezvládnutému pálení. Hasiči tak apelují na veřejnost, aby byla obezřetnější, šíření požárů nahrává i současné sucho.

V sobotu hasiči například zasahovali v Hrubčicích na Prostějovsku, kde od požáru trávy a kompostu chytla i maringotka sloužící pro uskladnění zahradních potřeb.

Hasiči v této souvislosti upozorňují na to, že plošné pálení trávy a porostu je zakázáno. Pálit klestí na zahradě by lidé neměli za silného větru a extrémního sucha, biologický odpad by přitom měli pálit v bezpečně odděleném ohništi. Poté by ho měli důkladně uhasit vodou nebo zasypat zeminou. Bližší informace najdou zájemci na webu hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám