Hlavní obsah

Na koupaliště v Karviné se dostal chlor a kyselina

Právo, ČTK, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Koupaliště v Karviné zahalily v sobotu večer jedovaté látky chlor a kyselina sírová. Hasiči a strážníci museli evakuovat tisíc lidí.

Článek

Obsluha strojovny koupaliště krátce po osmnácté hodině omylem nalila chlór do zásobníku s kyselinou sírovou. Následovala prudká chemická reakce a plyn se začal šířit po areálu. "Na koupališti byl silně cítit chlór, při měření jsme zjistili, že plyny dosahují nebezpečných koncentrací a zdraví lidí bylo ohroženo," uvedl řídicí důstojník karvinských hasičů Ivo Pieter.

Následovala urychlená evakuace asi tisícovky návštěvníků a  hasiči v protichemických oblecích proudem vody zředili agresivní sloučeninu. "Obsah zásobníku pak přečerpali do sběrného kanálu a souběžně skrápěli okolí vodní clonou," doplnil Petr Faster z operačního řízení hasičů.

Lidé nebezpečí včas unikli, jen strojník se jedovatých látek nadýchal a nejprve u hasičů a poté u lékařů vyhledal pomoc. Podle prvotních informací však jeho zranění není vážné.

Během noci přivezli rodiče do naší nemocnice postupně šest dětí, které si stěžovaly na bolesti hlavy nebo břicha. Nebyla však zjištěna žádná intoxikace. Na interním oddělení tak zůstává stále pouze zaměstnanec bazénu, kterého přivezla do nemocnice sanita.

Špatné označení

Koupaliště přijalo podle svých šéfů opatření, které má podobným nehodám zabránit. "Došlo k záměně jedné látky, která byla od výrobce špatně označená. Zpřísníme postupy při přejímání zásilek od cizích dodavatelů," řekl Petr Dyszkiewicz, jednatel společnosti STARs Karviná, která provozuje městské koupaliště. Podle vedoucí provozu Taťány Červené pracuje zraněný zaměstnanec na koupališti dva roky a zůstane v nemocnici na pozorování pravděpodobně do pondělka. V době nehody byla podle Červené plovárna zaplněná z poloviny své kapacity.

Policie zahájila vyšetřování případu kvůli podezření z obecného ohrožení. "Není zatím vedeno proti nikomu. Bude se prověřovat zejména uložení chemikálií a zda byly dodrženy všechny předpisy," řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. K evakuaci návštěvníků koupaliště vedly podle ní jen preventivní důvody. "Únik byl zachycen ve strojovně, pracovník, který u toho byl, to zjistil okamžitě," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám