Hlavní obsah

Na Karvinsku objevili továrnu na pervitin. Obviněno je 38 lidí ze tří zemí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii se v minulých týdnech podařilo rozbít dobře organizovaný gang výrobců a obchodníků s pervitinem, který operoval v České republice, Polsku a na Slovensku. Celkem bylo zadrženo 38 lidí, kteří vyrobili a případně zajišťovali distribuci několika stovek kilogramů pervitinu. Počet obviněných není konečný.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení výrobců a prodejců drog (bez zvuku)Video: Policie ČR

 
Článek

Naprosto výjimečný úlovek se podařil díky mezinárodní spolupráci kriminalistů tří zemí na poli potírání obchodu s drogami. Výjimečný je i objem vyrobených drog. „Rytmus výroby byl nahodilý a závisel na poptávce. Celkový objem metamfetaminu, který byl vyroben po dobu, kdy jsme o věci věděli, se pohybuje skutečně v řádu stovek kilogramů,“ řekl ředitel Národní protidrogové centrály ČR Jakub Frydrych.

V rámci závěrečné české části realizace operace policie provedla přes 20 domovních prohlídek v Moravskoslezském kraji a v severních Čechách. Na Karvinsku zajistila velkokapacitní laboratoř metamfetaminu. „Její velikost se rovnala již průmyslové produkci,“ řekl Frydrych.

Foto: Policie ČR

Nalezené věci při domovních prohlídkách

Foto: Policie ČR

Nalezené věci při domovních prohlídkách

Policie se začala případem, který nemá v novodobé historii obdoby, zabývat na základě informací, že na území Polska dochází k nadměrným nákupům léků s obsahem pseudoefedrinu, který slouží na výrobu drogy.

„Obvinění pachatelé české, slovenské, polské a vietnamské národnosti vytvořili dobře organizovanou zločineckou skupinu, kde se každý svou dílčí úlohou podílel na opakované a pravidelné nelegální výrobě metamfetaminu v řádech desítek kilogramů na jeden var a jeho následném prodeji,“ uvedl Frydrych.

Foto: Policie ČR

Nalezené peníze

Foto: Policie ČR

Skupina působila na území tří států a v jejím čele stáli tři hlavní pachatelé, kteří vše řídili. „Léky byly v desetitisícových baleních přepravovány na Slovensko pod krytím běžné spedice a za využití krycích firem,” uvedl Frydrych s tím, že následně byly léky převáženy do Česka, kde se metamfetamin vyráběl.

Frydrych dodal, že jen v České republice bylo obviněno osm lidí a jedna firma. Všichni obvinění skončili ve vazbě. Dalších třiadvacet lidí bylo zadrženo a obviněno v Polsku, sedm na Slovensku. Tři pachatelé jsou na útěku a je po nich vyhlášeno pátrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám