Hlavní obsah

Na Hradecku hoří v zemědělském areálu, vyvedli z něj 80 býků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi tři a půl tisíce balíků slámy bylo uskladněno v hale v zemědělském areálu v Praseku u Nového Bydžova na Královéhradecku, když tu v úterý po jedné hodině odpoledne začalo hořet. V další části, která nebyla požárem přímo zasažena, bylo navíc ustájeno asi 80 býků.

Zásah hasičů u požáru skladu slámy v zemědělském areálu Video: HZS Královéhradeckého kraje

 
Článek

S ohněm bojovali hasiči celou noc, zásah bude pokračovat i během středy. Zbytek uskladněné slámy se totiž nechává po dohodě s majitelem kontrolovaně dohořet a hasiči ochraňují nezasaženou třetinu haly s ustájením pro zvířata před případným rozšířením požáru.

„Požár se podařilo lokalizovat před čtvrtou hodinou odpoledne. Díky tomu se pomocí manipulátorů začala vyvážet sláma a dohašovat mimo zasažený objekt. Ve spolupráci s místními pracovníky se vyváděl ven dobytek. Býky nechal majitel převézt do náhradního ustájení,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s tím, že dva býci měli před požárem hned na začátku utéct, pohybovali se v okolí obce, byli ale později odchyceni.

Na místo události bylo dokonce povoláno pásové rypadlo ze základny v Jihlavě. Jeho pomocí odstraňovali hasiči části střešní krytiny haly, aby bylo možné dostat se přímo k ohniskům.

„Při nočním vyskladňování balíků slámy se ale začala bortit část konstrukce, poškozená požárem. Velitel zásahu nechal na místo povolat statika, ten potvrdil, že stav haly je špatný a hrozí její zhroucení. Dále proto nesměl do prostoru zasažené haly už nikdo vstupovat,“ doplnila Götzová.

Příčinou požáru se zabývají vyšetřovatelé, škoda byla předběžně stanovena na 5 milionů korun. Uchráněné hodnoty, především pak vyvedený dobytek, jsou v obdobné výši. Jak prozradila mluvčí Götzová, při události byly lehce zraněny dvě osoby, dobrovolný hasič a civilní osoba.

Požár domu s výbuchem v Hradci Králové, okna létala. Zraněný žhář čekal opodál na autobus

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám