Hlavní obsah

Na golfovém hřišti na Semilsku našli šlápoty šelmy

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lomnice nad Popelkou

Stopy odpovídající podle odborníků větší kočkovité šelmě objevili tento týden lidé na golfovém hřišti v Lomnici nad Popelkou na Semilsku. Svědci se ozvali policii, která případ řeší s místní samosprávou. Zvíře odpovídající šelmě zahlédl také svědek nedávno na Českolipsku.

Foto: Policie ČR

Stopa šelmy nalezená na Semilsku

Článek

Policie se dozvěděla o nálezu dvanácticentimetrových šlépějí v Morcinově, který patří k Lomnici, ve středu. Stopy byly znatelné v povrchu na pískové překážce.

„Policisté kontaktovali myslivce hospodařící v dané lokalitě, kteří ze stop odhadli, že by se mohlo jednat o větší kočkovitou šelmu o přibližné hmotnosti 50 kilogramů. O nálezu byla vyrozuměna samospráva v dané lokalitě,“ sdělil ve čtvrtek mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Podobný případ zaznamenali policisté podle mluvčího také v polovině června, kdy svědek viděl ve Stružinci na Českolipsku zvíře odpovídající větší kočkovité šelmě.

Na Jablonecku pobíhá divoká šelma, nechoďte na houby, varuje radnice

Krimi

„Nutno podotknout, že se celkem dobře daří populaci rysa ostrovida v našich odlehlých lesních a horských oblastech a je možné se také setkat s kočkou divokou. I přesto však nepodceňujme možnost výskytu i jiné kočkovité šelmy. Třeba právě pumy,“ upozornil Robovský.

Šelmy jsou podle něj obecně plaché, nebezpečí hrozí hlavně tehdy, když se lidé vůči nim chovají agresivně. V případě, že člověk narazí v terénu na velkou kočkovitou šelmu, je potřeba zachovat klid a být patřičně ostražitý.

Policistka bojovala s pumou holýma rukama

Koktejl

„Nepokoušejte se šelmu odchytit, zahánět, provokovat, krmit. V případě výskytu tohoto tvora dejte vědět místní samosprávě, myslivcům nebo úřadu životního prostředí. Nabízí se pochopitelně také tísňové linky složek Integrovaného záchranného systému v případech ohrožení života a zdraví nebo škod na majetku,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám