Hlavní obsah

Na Frýdlantsku hoří nelegální skládka německého textilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČERNOUSY

Ve Frýdlantském výběžku hoří nelegální skládka německého textilu. Požár objektu o rozloze zhruba 50 krát 30 metrů v Boleslavi u Černous byl na operační středisko nahlášen v sobotu krátce po 21:00. Požár se ještě v noci podařilo lokalizovat, odpad však stále doutná a hasiči na místo dohlížejí.

Článek

Příčiny požáru zatím nejsou jasné. "Nelze vyloučit nedbalost, ale víc se přikláním k úmyslnému zapálení," řekl vyšetřovatel hasičů Radek Míka. Nasvědčuje tomu podle něho hlavně rychlost a síla požáru. Oheň podle něho zničil střechu objektu a železná vrata doslova rozžhavil do ruda. "V noci jsme se dohodli, že bude nejlepší nechat sklad kontrolovaně vyhořet," poznamenal vyšetřovatel. Objekt, v němž hoří, stojí podle něho osamoceně, a tak nehrozí, že by se oheň rozšířil.

Není to poprvé, co na Frýdlantsku textilní odpad hoří. Podobných nelegálních skladů je ve výběžku hned několik - v nedaleké Bulovce, Frýdlantu nebo Dolní Řasnici, kde hasiči likvidovali požár textilu naposledy v červenci 2007. Tehdy také někdo odpad úmyslně zapálil, aby se ho zbavil. Podobná bude podle starosty Černous Josefa Konkuse příčina i tentokrát. "Čekal jsem to, jen jsem nevěděl, kdy to přijde," poznamenal.

Na skládky na Frýdlantsku upozornili obyvatelé již v roce 2005. Nelegální skládky německého odpadu objevili inspektoři životního prostředí na několika místech a celkem v regionu našli 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech.

Související témata:

Výběr článků

Načítám