Hlavní obsah

Na ferratu za bouřky či v teniskách. Samozvaní průvodci stojí před soudem kvůli smrti Češek v Alpách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Dalibor Urban z Českých Budějovic a Jan Linhart z Českého Krumlova se v podstatě živili koníčkem, když vedli výpravy do rakouských Alp. V pátek ale stanuli před Okresním soudem v Českých Budějovicích, podle obžaloby mají podíl na smrti dvou dívek. Obě zemřely po pádech ve skalách při dvou různých výpravách.

Soud kvůli smrti turistek v AlpáchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Urbanovi hrozí za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení, Linhartovi poloviční trest za stejný trestný čin.

V pátek se u soudu Urban přiznal k první části obžaloby, podle které v roce 2019 jako horský průvodce poslal na ferratu Wildfrauensteig právě Linharta, jenž neměl patřičná oprávnění. Při výstupu, který vedl Linhart, byla bouřka a mladá dívka se zřítila ze skály, na místě zemřela.

„Poslal jsem tam nekvalifikovanou osobu místo sebe,“ prohlásil Urban s tím, že souhlasí s tímto bodem obžaloby a přiznává vinu.

Průvodci z Česka nelegálně organizovali túry na alpské ferraty. Ze skal se při nich zřítily dvě ženy

Krimi

Cestovní kancelář, která organizovala především jednodenní výlety do rakouských Alp, založil v roce 2017: „Honza mi pomáhal. Samozřejmě že neměl vzdělání horského průvodce, ale měl zkušenosti,“ podotkl Urban.

Ten měl kvalifikaci horského průvodce, ale po tomto neštěstí jej asociace vyloučila. Přesto dál pokračoval v organizování výstupů na ferraty. V roce 2020 pak zemřela 25letá dívka. Podle obžaloby jí Urban nezabránil ve vstupu na ferratu Drachenwand i přesto, že byla v naprosto nevhodné obuvi a neměla potřebné vybavení.

Dívka měla v horkém počasí problémy při výstupu, byla rovněž dehydratovaná. Nakonec se ze skály zřítila.

„Upozornil jsem ji na začátku, že tato ferrata není pro začátečníky a že se může ideálně na začátku vrátit. Její rozhodnutí bylo, já chci jít dál. Po většinu cesty jsem byl u ní a hlídal jsem ji,“ hájil se Urban s tím, že musel zajišťovat víc lidí.

Obžalovaný: Jistil jsem ji, měla tenisky

Celkem měla skupina patnáct lidí. Zadní část skupiny hlídala pak také jeho tehdejší přítelkyně.

„V lehčích úsecích šla sama a v těžších úsecích jsem ji jistil lanem. Bylo jich tam asi patnáct,“ podotkl Urban s tím, že podle něho měla dívka na nohou tenisky.

„Na jednodenní túru je to poměrně dobrá přizpůsobivá obuv,“ je přesvědčený obžalovaný s tím, že podobnou obuv mají i horští lezci. „V létě si beru do hor také tenisky. Ideálnější by bylo, kdyby měla tvrdší podrážku,“ přemítal.

Linhart před soudem vypověděl, že na první výpravě s tragickým koncem nebyl jako průvodce. „Jel jsem tam jako doprovod skupiny a fotograf. Byla chyba, že tam nebyl horský průvodce. Sebe jsem vnímal jako na těch předchozích akcích, jako kdyby tam pan Urban byl,“ ujistil Linhart.

Původně prý měl Urban na výpravu jet, ale nakonec odřekl kvůli úrazu. Linhart doplnil, že o počasí jej informoval Urban, a ten mu prý řekl, že by měli výstup ferraty zvládnout do doby, než začne bouřka.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Oba muži podle obžaloby potřebovali na tyto výpravy kvalifikaci mezinárodního průvodce. Po neštěstích pak před rakouskými policisty nepřiznali, že se jedná o organizovanou skupinu klientů cestovní kanceláře.

Ferraty jsou cesty v náročném a nepřístupném terénu, obvykle v horách a na skálách, a jsou vybaveny ocelovým lanem a dalšími pomůckami k jištění.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Dalibor Urban (druhý zleva) a Jan Linhart (vpravo) u Okresního soudu v Českých Budějovicích

Mladík visel zraněný na bechyňské ferratě, vytáhli ho vrtulníkem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám