Hlavní obsah

Průvodci z Česka nelegálně organizovali túry na alpské ferraty. Ze skal se při nich zřítily dvě ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Jihočeští kriminalisté stíhají 35letého muže z  Českých Budějovic a jeho o dva roky staršího společníka, kteří pořádali výpravy na ferraty do rakouských Alp. Zemřely při nich dvě ženy ve věku 24 a 25 let. Muži neměli podle kriminalistů potřebná profesní oprávnění, zanedbali své povinnosti a klamali rakouské policisty.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Právo o případu ve středu informoval mluvčí policie Jiří Matzner s tím, že k  úmrtím žen na výpravách došlo v  roce 2019 a 2020.

„Horský průvodce z Českých Budějovic pořádal v roce 2019 zájezd pro asi 20 turistů na ferratu Wilddfrauensteig. Zodpovědnost pak přenesl na svého kamaráda z Českého Krumlova, který na výpravě porušil řadu předpisů i pravidel a nerespektoval ani varovné informace o výskytu bouřek v dané oblasti. Pravděpodobně v důsledku všech jednotlivých pochybení jedna členka skupiny, čtyřiadvacetiletá žena, při nebezpečném sestupu na mokrém povrchu uklouzla a po strmém pádu utrpěla smrtelná zranění,“ uvedl k prvnímu případu Matzner.

Muž z Českého Krumlova podle policie neměl ani kvalifikaci horského vůdce, ani potřebné zkušenosti pro vedení takového počtu osob v horském terénu. „Přivolaným rakouským záchranářům pak zájezd prezentoval jako akci skupiny nadšených turistů. Rakouskými orgány tak byla věc uzavřena jako nešťastná tragická nehoda turisty,“ podotkl mluvčí.

Mladá Češka zemřela po pádu v rakouských Alpách

Evropa

Na tuto událost pak zareagovala i Česká asociace horských průvodců, která vyloučila muže z Budějovic ze svých řad. To však pro něho nebylo žádnou překážkou, neboť ve svém nebezpečném podnikání pokračoval a dál nabízel zájezdy.

Ženu přijal bez výstroje

Ke druhé tragédii došlo pak v roce 2020 na výpravě k ferratě Drachenwand. „Tam 35letý muž z Budějovic svou nedbalostí způsobil smrt další, tentokrát pětadvacetileté ženy. Zařadil ji do skupiny před výstupem a vůbec mu nevadilo, že nemá žádnou výstroj,“ popisoval druhý případ Matzner.

Zmínil, že žena na ferratě od samého začátku nedokázala postupovat bez fyzické pomoci ostatních z výpravy, na vrcholu vykazovala známky psychického i fyzického vyčerpání, na což původce nijak nereagoval. Žena se pak při sestupu zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela.

„Ani po této tragédii se však muž nezachoval v souladu s etikou dané profese a vyšetřujícím rakouským policejním orgánům vědomě zatajil, že je organizátorem placené výpravy či akce,“ doplnil mluvčí s tím, že ani jeden z obviněných mužů neměl certifikaci mezinárodního horského vůdce, která je pro takové akce potřebná.

Čeští policisté se o srpnové tragédii dozvěděli až díky trestnímu oznámení advokátky zastupující rodinu druhé zemřelé ženy, vyšetřovatelé tak vlastně všechny skutečnosti začali rozplétat odzadu. Sami tak zjistili děsivou skutečnost, že se tragédie opakují a spojuje je jeden muž a jeho kamarád.

Organizátor akcí z Českých Budějovic je nyní stíhaný za dvojnásobný přečin usmrcení z nedbalosti a jeho společník ze stejného činu v jednom případě. Prvnímu obviněnému hrozí až šest let vězení, druhému poloviční trest.

„Oba muži nyní v nejbližší době na základě podané obžaloby stanou před soudem v Českých Budějovicích, který bude rozhodovat o jejich vině a případném trestu,“ dodal na závěr Matzner.

Česká dvojice uvázla na ferratě v Alpách. Letěl pro ně vrtulník

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám