Hlavní obsah

Na D46 u Olomouce zadrželi gang podezřelý z krádeží luxusních aut v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Trojici cizinců podezřelou ze série krádeží luxusních aut v Rakousku zadrželi ve středu časně ráno kriminalisté na dálnici D46 u Olomouce, když se snažila do Polska převézt jedno z odcizených vozidel. Novináře o případu ve čtvrtek informoval vedoucí odboru obecné kriminality krajského policejního ředitelství v Olomouci Jan Lisický.

Luxusní vozidla kradená v RakouskuVideo: Policie ČR

 
Článek

Olomoučtí kriminalisté podle něj trojici podezřelých dopadli poté, co se na ně v úterý krátce před půlnocí obrátili rakouští kolegové s tím, že by přes Českou republiku do Polska měl jet odcizený mercedes doprovázený ještě dalším vozidlem.

„Kriminalisté během krátké doby dokázali zmapovat aktuální pohyb obou aut a díky tomu adekvátně reagovat a přizpůsobovat detailní plán taktiky celého zákroku. Jakmile obdrželi informaci, že vozidla míří po dálnici D46 směrem k obchvatu Olomouce, pohotově vytvořili zátaras z několika služebních vozidel a využili i zastavovacího pásu, který umístili na vozovku,“ uvedl Lisický.

Když nejelo, šel si pro další. Recidivista kradl v Ostravě jedno auto za druhým

Krimi

První vozidlo se podle něj podařilo zastavit pár hodin po obdržení prvotního poznatku, který odstartoval celou akci. Jednalo se o krycí vůz Kia Ceed, jehož řidič na výzvu k zastavení zareagoval, ale z vozidla nechtěl vystoupit.

„Zasahující policisté pohotovostního a eskortního oddělení jej proto za použití donucovacích prostředků z vozu vytáhli a zadrželi, stejně jako jeho spolujezdce, který s policisty odmítal spolupracovat,“ uvedl kriminalista.

V průběhu tohoto zákroku již podle něj k místu přijíždělo také motorové vozidlo Mercedes Benz, jehož řidič zastavil a dal se na útěk. Během útěku odhazoval a ničil stopy a věci související s trestnou činností. Po pronásledování jej jeden z kriminalistů za použití varovných výstřelů zadržel.

BMW i řidičák měl kradené, ukázala kontrola opilého českého řidiče v Německu

Evropa

Rakouští policisté krátce po akci českých kolegů u Olomouce kontaktovali majitele odcizeného mercedesu. „Majitel o jeho krádeží do té doby nevěděl,“ poznamenal Lisický. Hodnotu odcizeného auta vyčíslil na 1,5 milionu korun.

Podle Lisického působili dopadení muži ve věku 25, 31 a 32 let v rámci zločinecké organizované skupiny, která se specializuje na odcizení luxusních vozidel na zakázku.

Zloděj ukradl v Brně popelářský vůz

Krimi

„K těmto krádežím využívali sofistikovanou metodu, takzvaný keyless. Jedná se o zařízení, jehož princip spočívá v tom, že detekuje signál klíče, který zesílí a prodlouží jeho dosah, což umožní odemknutí a nastartování vozidla,“ konstatoval kriminalista s tím, že jen minulý týden měli zadržení cizinci odcizit v Rakousku tři luxusní mercedesy v celkové hodnotě 4,5 milionu korun.

Foto: Policie ČR

Kriminalisté zadrželi trojici podezřelou z krádeží luxusních vozidel

Trojice cizinců, podle informací Práva Poláků, skončila ve vydávací vazbě, odkud budou na základě Evropského zatýkacího rozkazu předáni do rukou rakouské policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám