Hlavní obsah

Muži zraněnému při úniku fenolu selhávají životní funkce

– Děčín • Aktualizováno

Stav jednoho zraněného po úniku jedovatého fenolu v děčínské chemičce je nadále vážný. Celkem se při čtvrtečním úniku jedovaté látky v areálu Chemotexu nadýchalo nebo bylo poleptáno 17 lidí, jeden muž ve čtvrtek v nemocnici zemřel. Kriminalisté případ vyšetřují jako možné obecné ohrožení z nedbalosti.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ředitel firmy Chemotex Josef Urbánek ukazuje na mobilním telefonu snímek z místa zásahu.

Článek

„V děčínské nemocnici u jednoho muže opakovaně selhávají životní funkce, v těžkém stavu je proto připojen na přístrojích, druhý poleptaný pacient není v ohrožení života, ale v nemocnici dál zůstává," řekl Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní, pod kterou spadá děčínská i ústecká nemocnice.

Dvě ženy v péči ústecké Masarykovy nemocnice, které se intenzivně nadýchaly fenolu, ale neměly zjevné potíže, byly přeloženy na standardní pokoj. Pět mužů, kteří museli dýchat kyslík a leželi na standardních lůžkách na odděleních, bylo propuštěno domů.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Policisté na místě úniku

Do litoměřické nemocnice záchranáři převezli dvě ženy pro podezření na otravu toxickou látkOu. „Je předpoklad, že by mohly být dnes nebo v sobotu propuštěny do domácího ošetřování," řekla v pátek mluvčí nemocnice Naděžda Křečková.

Tři zraněné převezli ve čtvrtek záchranáři do Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. „Všichni byli po ošetření ještě týž den propuštěni do domácího ošetřování,” uvedla nemocnice.

Budou posudky

U zemřelého jedenačtyřicetiletého muže byla nařízena soudní pitva, která určí přesnou příčinu smrti. „Kriminalisté si v nejbližší době vyžádají vypracování odborných znaleckých posudků,” uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

V areálu Chemotexu už ve čtvrtek skončila dekontaminace místa, kde fenol při přečerpávání nebezpečné látky z cisterny unikl. Okolnosti události vyšetřují inspektoři ze Státního úřadu inspekce práce.

Jedovatá látka, která při zásahu kůže může způsobit velmi vážné poleptání, do kanalizace ani povrchových vod neunikla a nedostala se ani mimo chemičku.

Reklama

Související témata:

Související články

V areálu v Děčíně unikl jedovatý fenol

V průmyslovém areálu v Děčíně unikla ve čtvrtek ráno z cisterny na plochu jedovatá látka fenol. Při přečerpávání látky z cisterny se zřejmě protrhla hadice....

Výběr článků

Načítám