Hlavní obsah

Muže z Olomouce připravily podvodné investice o statisíce korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

O statisíce korun přišel muž (42) z Olomouce, když reagoval na lákavé nabídky investic do kryptoměny a akcií společnosti ČEZ. Narazil při tom na podvodníky. Právo o tom v pátek informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„V květnu muže zaujala internetová reklama týkající se výhodného investování do kryptoměny,“ uvedla mluvčí.

„Na webových stránkách se zaregistroval a krátce nato jej telefonicky kontaktoval muž hovořící cizím přízvukem, který mu vysvětlil, jak investovat. Současně mu sdělil, že musí uhradit vstupní vklad ve výši přes pět tisíc korun,“ dodala.

Po úspěšné platbě kontaktovala Olomoučana údajná finanční poradkyně, která jej instruovala, aby si do svého počítače nainstaloval software pro vzdálenou správu. Žena mu poradila, aby zainvestoval 50 tisíc korun, což učinil.

Nenažranost a megalomanství. Soud poslal dva muže do vězení za třísetmilionový dotační podvod

Krimi

„Ještě téhož dne jej zaujala další internetová reklama nabízející investice do akcií společnosti ČEZ,“ konstatovala Vaňharová.

„Po kliknutí na odkaz se opět úspěšně zaregistroval, a i v tomto případě přijal hovor od muže mluvícího sice česky, avšak s cizím přízvukem. Ten mu sdělil, že pro zahájení investování musí zaplatit vstupní investici pět tisíc korun,“ dodala.

Důvěřivec zaplatil, ovšem platba se mu následujícího dne vrátila zpět na konto. Dozvěděl se, že jeho investiční účet měl využít nějaký milionář k provedení svých investic a za využití jeho účtu mu zanechal odměnu.

Pro takzvané rozmrazení a získání těchto peněz měl Olomoučan zaplatit dvacet procent z dané částky.

„Celou situaci raději konzultoval s domnělou poradkyní, která jej odkázala na svého kolegu z právního oddělení. Ten mu sdělil, že je požadovaný postup v pořádku a přihlásil se díky vzdálenému přístupu k jeho počítači s tím, že mu pomůže s provedením transakce a získáním slibované odměny,“ poznamenala mluvčí.

„Podle instrukcí se muž přihlásil do svého internetového bankovnictví a pod různými legendami odeslal ze svého konta nejprve přes dvě stě tisíc korun a chvíli na to téměř tři sta tisíc korun,“ dodala.

Poslední kontakt muže s podvodníky proběhl začátkem tohoto týdne a poté již komunikace utichla.

„Muž si nechal vše projít hlavou a došel k závěru, že se stal patrně obětí podvodu. Způsobenou škodu si vyčíslil na téměř 600 tisíc korun,“ doplnila Vaňharová. Podvodníkům hrozí v případě dopadení až pět let vězení.

Muž z Přerovska se stal obětí podvodu s kryptoměnami, přišel o 2,5 milionu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám