Hlavní obsah

Muž z Přerovska se stal obětí podvodu s kryptoměnami, přišel o 2,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice do kryptoměny nevyšla muži středního věku z Přerovska. Stal se obětí podvodu, při němž přišel o bezmála dva a půl milionu korun. Právo o tom ve středu informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Foto: Marco Bello, Reuters

Bitcoin

Článek

Muž se podle ní v polovině května zaevidoval na internetových stránkách jisté společnosti a zaplatil vstupní poplatek 100 euro (asi 2500 Kč). Na jeho požadavek zareagovala „finanční analytička“, která s ním byla v kontaktu až do 5. června.

„Po vzájemné komunikaci v něm vzbudila důvěru. Muž tedy začal postupně zasílat peníze ze své platební bitcoinové peněženky na různé odkazy, které mu analytička poradila.

Po čase mu měly být vyplaceny peníze ve virtuální měně, ale ty byly údajně zmrazeny. Dostal proto informaci, že s nimi bude moci manipulovat až po zaslání dalších bitcoinů,“ uvedla mluvčí.

Muž podle ní neváhal a peníze posílal dál podle instrukcí.

„Stejně to ale bylo málo, protože pro změnu začal kolísat kurz a bylo potřeba posílat další a další peníze. Když začal vysychat tok finančních prostředků, byla analytička dokonce natolik štědrá, že se poškozenému nabídla, že necelých 20 tisíc dolarů uhradí za něj,“ konstatovala Zajícová.

Koncem května a začátkem června muž podle ní při kontrole své bitcoinové peněženky zjistil, že mu přišlo několik částek ve virtuální měně Ethereum, v přepočtu za zhruba 207 162 dolarů (asi 4,5 milionu korun).

„Začátkem tohoto týdne ale zjistil, že se nejedná o pravou virtuální měnu, ale o kryptoměnový token s nulovou hodnotou,“ poznamenala mluvčí.

Podvedenému investorovi vznikla podle ní škoda přibližně 2,4 milionu korun. „Po tomto zjištění se obrátil na policisty v Lipníku nad Bečvou, kterým oznámil, že byl podveden,“ doplnila Zajícová.

Kyberšmejdi mají nový trik. Přes eSIM připravili muže o 850 tisíc korun

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám