Hlavní obsah

Muže na Plzeňsku opravdu pokousal bobr, zachytila ho fotopast

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Když minulý měsíc tvrdil záchranářům čtyřiapadesátiletý muž, že ho za bílého dne pokousal u Drahotínského rybníka poblíž Plzně bobr, ochránci přírody tomu příliš nevěřili. Útok přičítali spíše divoké nutrii, které žijí v okolí města v početných rodinkách. Jenže teď se ukázalo, že bobři na místě skutečně žijí. Dostali se zřejmě do střetu s mužovými psy, které venčil. Muž svá zvířata před bobrem chránil.

Foto: Záchranná stanice živočichů

Bobra u rybníka zachytila fotopast

Článek

Záznam z fotopasti nám ukázal, že u Drahotínského rybníka žijí dva bobři. Obě zvířata se pohybují v zadní, klidnější a méně lidmi exponované části rybníka. Nejeví žádné známky atypického chování, jsou bez známek poranění či viditelného handicapu a problémů. Po celou dobu tří týdnů umístění fotopasti byla na záznamu zachycena pouze jejich aktivita za tmy,“ uvedl vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Foto: Záchranná stanice živočichů

Bobra u rybníka zachytila fotopast

Podle něho k incidentu s člověkem muselo dojít pouze v mimořádné situaci. „Bobr byl zřejmě atakován psy, které muž venčil u břehového porostu. Bobr se dokáže velice účinně a intenzivně bránit, přičemž psa se nebojí a dokáže se s ním přímo utkat. K pokousání muže pak došlo v momentě, kdy se snažil své psy před bobrem uchránit, což také sám potvrdil,“ řekl dále Makoň s tím, že pokud se muž dostal mezi zvířata, je pak velice pravděpodobné, že bobr v krajní nouzi a ohrožení svého života na muže zaútočil a pokousal ho.

„Pro místní obyvatele a ani ekosystém nepředstavují tito bobři žádné riziko, nebezpečí ani hrozbu,“ uzavřel Makoň.

Na místě tehdy zasahovala záchranná služba, kterou zraněnému muži přivolal náhodný kolemjdoucí „Čtyřiapadesátiletý muž byl pokousán na horních a dolních končetinách, silně krvácel z poraněných žil,” řekl Právu mluvčí plzeňské záchranky Martin Brejcha.

„Pán řekl, že to byl bobr. Zranění odpovídalo pokousání divokým zvířetem,” dodal Brejcha. Muže převezli na úrazovou ambulanci Fakultní nemocnici v Plzni. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám