Hlavní obsah

Muž z Olomoucka chtěl zhodnotit úspory, podvodníci z něj dostali milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uničov

Téměř milion korun vylákali podvodníci z muže (61) z okolí Uničova na Olomoucku. Toho na konci května zaujala reklama na investiční společnost, která mu měla pomoci zhodnotit úspory, narazil však na podvodníky, které z neopatrnosti pustil do svého bankovnictví. O případu v pátek informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž klikl na reklamní odkaz a u investiční společnosti se zaregistroval. Poté mu zavolala žena jako finanční poradkyně, aby mu pomohla s první investicí ve výši 220 dolarů. Zároveň uvedla, že ho bude telefonicky kontaktovat další bankéř, který mu podrobně vysvětlí celý systém investování peněz,“ popsal počátek případu mluvčí.

Po pár dnech muži domnělý bankéř zavolal a začal s výkladem pravidel. Zároveň jej požádal, aby si do mobilního telefonu stáhl aplikaci pro převody peněz a přes ni se přihlásil do svého internetového bankovnictví.

Někdo zneužil vaše konto, tvrdili podvodníci. Žena z Prostějova přišla o 150 tisíc

Krimi

„Muž volajícího poslechl a ten pak přes sdílenou aplikaci viděl, jak se poškozený pohybuje v bankovnictví. Potom mělo dojít k technickým potížím, a proto volající navrhl, že zavolá následující den,“ uvedl Hejtman.

Druhý den falešný bankéř muži zavolal a sdělil mu, že si nejprve provedou několik cvičných plateb. Poškozený se přes aplikaci přihlásil do internetového bankovnictví a v domnění, že jde pouze o cvičné platby, odsouhlasil několik převodů. Pak ale zjistil, že mu z účtu skutečně odešlo 165 tisíc korun.

„Na to mu podvodník odpověděl, že se nemusí bát, a převedl mu na účet částku 830 000 korun. Tvrdil, že se jedná o prostředky investiční společnosti a na nich mu ukáže, jak je převádět a zhodnotit. Peníze během dvou hodin hovoru z účtu zmizely,“ poznamenal mluvčí.

Po ukončení telefonátu podle něj muži přišla zpráva z banky, ve které mu poděkovali za úspěšné uzavření úvěru ve výši 830 000 korun s připomínkou, že do měsíce očekávají první splátku.

Podvodníci s investicemi připravili ženu z Náchodska o více než dva miliony

Krimi

Oklamaný muž se snažil ještě zavolat falešnému bankéři, ale tomu se již nedovolal. Až nyní pochopil, že se stal obětí podvodníka, a šel událost ohlásit na policii.

„V případu jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest,“ doplnil Hejtman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám