Hlavní obsah

Manželé v aukcích prodali bezcenné mince za statisíce korun, tvrdí policie

Nový Jičín

Z podvodu obvinili novojičínští kriminalisté manželský pár, který prostřednictvím internetu prodával téměř bezcenné napodobeniny historických mincí. Pár podle vyšetřovatelů utržil v dražbě za mince více než čtvrt milionu korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mince, které dvojice nabízela

Článek

O případu ve středu informoval mluvčí policie René Černohorský. Oba obvinění se podle něj k podvodům doznali. Motivem byla snaha získat peníze na nákladný život a na cestování po celém světě.

Zadrženi byli v jižních Čechách. Osmadvacetiletá žena a o šest let starší muž nakoupili napodobeniny historických dukátů s vyobrazením Františka Josefa I. s rokem ražby 1914 a také napodobeniny mincí s vyobrazením Zikmunda I., Zikmunda II., Zikmunda III. a Štěpána Bátoryho.

Nabízeli také například padělek zlaté stokoruny s původní ražbou v roce 1908 a další falzifikáty vzácných mincí, bankovek a investičního zlata v gramáži 10 a 20 gramů.

„Tyto téměř bezcenné věci v hodnotě několik stovek korun společně vydávali na internetových dražbách za pravé a originální zboží a slibovali jejich dodání po zaplacení vydražené kupní ceny ve výši od 10 do 150 tisíc korun,“ sdělil mluvčí.

Historkou o obchodování na burze získal podvodník od ženy přístup k účtu. Vzal si na ni úvěr

Krimi

Mince dvojice prodávala od roku 2020 až do současnosti. „Celkem podvedli nebo se pokusili podvést nejméně deset fyzických osob napříč celou Českou republikou a svým protiprávním jednáním a chováním se neoprávněně obohatili o finanční prostředky ve výši 261 tisíc korun. K dalším přibližně 345 tisíci korunám se již nedostali, poněvadž případné poškozené osoby naštěstí pojaly podezření z možného podvodu,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám