Hlavní obsah

Muž z Kutnohorska vyzýval k útokům na politiky i vlaky. Hrozí mu až 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Karlovarští kriminalisté navrhli podat obžalobu na 62letého muže za podporu a propagaci terorismu. Na sociálních sítích vyzýval k útokům na politiky, ústavní instituce či infrastrukturu a nabádal také k bombovým útokům na vlaky. V případě prokázání viny mu hrozí až patnáctiletý trest.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie – ilustrační snímek

Článek

O posunu případu informovali policisté v úterý odpoledne. „Spisový materiál s návrhem podání obžaloby už byl předán na Krajské státní zastupitelství v Plzni,“ napsali na sociální síti X.

Obviněný muž z Kutnohorska podněcoval na sociálních sítích k teroristickému činu. „Pomocí osobního profilu, případně ve veřejně přístupných skupinách s několika tisíci členy, zveřejňoval příspěvky a komentáře obsahující výzvy k násilným útokům. Ty se týkaly vlády, parlamentu, ústavních institucí i infrastruktury,“ přiblížil policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Doplnil, že dotyčný také podněcoval k bombovým útokům na jedoucí vlaky v České republice. Trestné činnosti se dopouštěl od listopadu 2022 do loňského března.

Kriminalisté během vyšetřování zjistili, že autorem příspěvků je 62letý muž z Kutnohorska. Následně ho zadrželi a provedli domovní prohlídku. „Zajistili jsme mobil, notebook, paměťovou kartu i plynovou pistoli,“ vyjmenoval Kopřiva.

Obviněný je stíhán na svobodě. Za podporu a propagaci terorismu mu hrozí až patnáct let vězení.

Vystřílím celou vesnici, vyhrožoval po masakru na fakultě bratr policejního šéfa z Plzně. Soud mu dal pokutu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám