Hlavní obsah

Muž se dohodl na podmínce za letáky oslavující smrt vojáků, zaplatí 10 tisíc

– Praha

Jiří Kopřiva, který vylepil v centru Prahy letáky oslavující smrt českých vojáků v Afghánistánu, se dohodl se státním zástupcem na svém trestu. Za podporu a propagaci terorismu přijal dvouletou podmínku a také povinnost přispět částkou 10 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. Dohodu v pátek schválil soud, rozsudek je pravomocný.

Foto: Novinky

Jiří Kopřiva u městského soudu

Článek

"Dohoda o vině a trestu je způsob, jak v obdobných věcech rychle vyřídit trestní řízení před soudem. Byla už sjednána i v jiných případech, které se týkaly podpory a propagace terorismu," řekl státní zástupce Martin Bílý z pražského vrchního státního zastupitelství.

"Ve všech schválených dohodách se obviněný zavázal, že uhradí částku ve prospěch účtu na oběti trestné činnosti, což byla okolnost na straně obviněného odůvodňující mimořádné snížení trestu odnětí svobody pod zákonnou sazbu," doplnil.

Za letáky chválící smrt českých vojáků dostal muž podmínku

Krimi

Za podporu terorismu hrozí pět až 15 let za mřížemi. Dohodu o vině a trestu bylo dříve možné uzavřít jen u trestných činů s maximálně osmiletou horní hranicí sazby. Změnu přinesla novela trestního zákoníku, která je účinná od letošního října.

Kopřiva souhlasil s 2,5letou zkušební dobou, v níž se musí osvědčit tím, že povede řádný život. V této lhůtě také musí uhradit dohodnutou částku pro oběti.

Tři čeští vojáci – rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek – zahynuli 5. srpna 2018 při pěší patrole v okolí základny Bagram, když se v blízkosti jejich hlídky odpálil sebevražedný útočník. Kopřiva o dva dny později vytvořil na svém počítači leták, v němž gratuloval "afghánským vlastencům" k úspěšnému zneškodnění "tří českých žoldáků – okupantů".

40 letáků

Vojáky v dokumentu označil za "ostudu naší země" a připojil úvahu, že slušný člověk nesnáší placené okupanty, a naopak přeje těm, kdo mají odvahu jim aktivně vzdorovat. Zhruba se 40 kopiemi letáků pak v noci na 8. srpna 2018 vyrazil do centra Prahy, kde je lepidlem a izolepou rozmisťoval na domy a sloupy. Smrt vojáků velebil také v komentáři, který připojil pod jeden z článků na sportovním serveru.

Městský soud v Praze původně Kopřivovi uložil půlroční podmínku nikoliv za podporu a propagaci terorismu, ale za schvalování trestného činu a za podněcování. Státní zástupce s touto právní kvalifikací nesouhlasil a úspěšně se odvolal. Proto nyní soud rozhodoval znovu.

Osmatřicetiletý Kopřiva už dříve vypověděl, že je zásadním odpůrcem násilí a že jeho cílem bylo vyjádřit nesouhlas s vojenským konfliktem v Afghánistánu, nikoliv podporovat terorismus. Omluvil se rovněž rodinným příslušníkům a kolegům padlých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám