Hlavní obsah

Muž podezřelý z pokusu o vraždu zmizel, žalobce za chybu dostal důtku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kárný senát Nejvyššího správního soudu uložil důtku státnímu zástupci Aleši Postupovi z Krajského státního zastupitelství v Praze. Ten nevěnoval dostatečnou pozornost termínu rozhodování o vazbě a nezaznamenal prvotní chybu soudkyně, kvůli které se na svobodu dostal muž podezřelý z pokusu o vraždu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Soudkyně určila termín jednání o vazbě až několik dní po vypršení zákonné lhůty. Státnímu zástupci nakonec nezbylo než dát pokyn k propuštění podezřelého, který později odcestoval z Česka a zmizel na Ukrajině.

„Není dne, abych si na tento případ nevzpomněl,“ řekl ve středu kárnému senátu Postupa, který opakovaně vyjádřil lítost. Chyba jej mrzí zejména kvůli ženě, kterou agresor, její bývalý druh, napadl. Pořezal ji na krku nožem. Poté, co se kvůli překročení lhůty dostal z vazby na svobodu, musela žena dostat ochranu a žila v obavách z případného dalšího útoku. Na podezřelého byl vydán mezinárodní zatykač.

Policie obvinila muže z vraždy v Radotíně, kvůli chybě na státním zastupitelství ho musela propustit

Krimi

„Hodnotím to jako pochybení z nedbalosti. Opomněl řádně sledovat tu rozhodující lhůtu, která byla v tomto případě dána,“ uvedl krajský státní zástupce Martin Staněk. Doplnil, že se v praxi dosud nesetkal se zmeškáním vazební lhůty u takto závažného deliktu.

Soudkyně Okresního soudu Praha-východ za své pochybení už dříve dostala důtku. Uzavřela s nadřízenou dohodu o vině a kárném opatření, kterou schválil jiný kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Ministerstvo pokáralo věznici i žalobce kvůli Rathovi. Trestat ale nebude

Krimi

Pro Postupu žádal krajský státní zástupce snížení platu o deset procent na dva měsíce. Na postihu se ale mezi sebou nedohodli. Postupovi se nezdálo odpovídající, aby byl postižen přísněji než soudkyně. Proto případ musel projednat kárný senát, podle kterého by snížení platu skutečně bylo příliš přísné.

„Kárně obviněný své primární povinnosti splnil,“ uvedl předseda kárného senátu Petr Mikeš. První chybu udělala soudkyně, další vývoj byl nešťastnou souhrou náhod a nepozornosti více lidí. „Důtka je dostatečná pro to, aby si dával ještě větší pozor při výkonu funkce státního zástupce,“ uzavřel Mikeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám