Hlavní obsah

Muž odsouzený za znásilnění byl propuštěn kvůli chybě soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší soud (NS) rozhodl o propuštění recidivisty, jenž si měl odpykat devět let vězení za znásilnění. Důvodem je chyba pražských soudů, které se případem zabývaly a ve výroku o vině nijak nepopsaly, jakého násilí se rodák z Ostravy dopustil na své oběti.

Článek

NS proto před několika dny vyhověl mužovu dovolání a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 9 i Městského soudu v Praze, zjistila ČTK z databáze usnesení. Muž nyní půjde znovu před soud.

Údajný pachatel znásilnění byl v době podání dovolání ve výkonu trestu. Nyní tedy bylo nutné rozhodnout, zda zůstane ve vazbě, nebo půjde na svobodu. "Nejvyšší soud u obviněného neshledal žádné vazební důvody, a proto rozhodl tak, že se nebere do vazby," napsal trestní senát s předsedou Jindřichem Urbánkem. Muž díky tomu bude patrně čekat na nový verdikt obvodního soudu na svobodě.

Čin se stal v únoru 2007 brzy nad ránem. Muž i jeho oběť se shodují, že spolu v Praze-Horních Počernicích vystoupili z taxíku a pod silničním nadjezdem vykonávali různé sexuální praktiky. Údajný pachatel tvrdí, že styk byl dobrovolný, ale žena přišla k soudu s opačným tvrzením.

"Nesouhlas" k odsouzení nestačí 

Soud nakonec uvěřil oběti. Ve výroku o vině však uvedl pouze to, že soulož se uskutečnila "přes její opakovaný nesouhlas", což ale k odsouzení za znásilnění nestačí. Podmínkou je totiž popis vykonaného násilí, popřípadě vyřčených pohrůžek násilím.

"Ve zjištění, že obviněný vykonal pohlavní styk s poškozenou 'přes její opakovaný nesouhlas', není nezbytně zahrnuto, že obviněný se proti poškozené dopustil násilí," míní Urbánkův senát. Obvodní soud musí rozhodnout znovu, přitom by měl zohlednit výtky Nejvyššího soudu.

Mužova obhajoba tvrdila, že se údajná oběť znásilnění celý večer chovala spontánně, nejevila známky odporu, nechuti nebo strachu z obviněného, což prý potvrdily výslechy svědků. Styk byl dobrovolný a případné negativní reakce na své chování prý muž nemohl "s ohledem na chování poškozené v průběhu celého večera" považovat za vážně míněný odpor.

Verze státního zastupitelství je odlišná. Podle obžaloby muž zneužil ženinu silnou opilost a vnutil se k ní do taxíku. Pod mostem ji pak přiměl, aby se svlékla, a vynutil si různé praktiky, jimž se žena ze strachu o své zdraví a život podvolila. Obviněný prý nijak nereagoval na žádosti, prosby a stesky, naopak jí vyhrožoval a nadával. Po styku prý násilník nechal ženu odejít, ale ještě předtím jí vzal 300 korun. Oběť podle znalců utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu.

Muž byl už v minulosti trestán. Okresní soud v Karviné jej v roce 2000 poslal na 7,5 roku do vězení za pokus o znásilnění. Už tehdy na něj soud pohlížel jako na zvláště nebezpečného recidivistu. Násilník byl propuštěn podmínečně v prosinci 2006, tedy tři měsíce před událostí v Horních Počernicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám