Hlavní obsah

Pořezal Kvitovou, teď chce obnovu procesu. Nesouhlasí s odsouzením za okrádání seniorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Radim Žondra, který byl potrestán za loupež v bytě tenistky Petry Kvitové, žádá obnovu procesu v jiném případu, v němž dostal 7,5 roku za okrádání seniorů. Jak Novinky zjistily, návrh podal k brněnskému krajskému soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Smějící se Radim Žondra v roce 2011, kdy dostal 7,5 roku za útoky na seniory

Článek

Byl prosinec 2016, když u dveří prostějovského bytu tenistky Petry Kvitové zazvonil neznámý muž. Pod záminkou, že jde zkontrolovat kotel, se vnutil dovnitř.

V bytě se pak strhla potyčka, při níž muž dvojnásobnou wimbledonskou šampionku škaredě pořezal na ruce a málem jí tím ukončil kariéru. Útočníkem byl Žondra, kterého justice potrestala za loupež jedenácti lety vězení.

Muž odsouzený za pořezání tenistky Kvitové zůstane za mřížemi, soud zamítl dovolání

Krimi

Nyní muž podal k brněnskému krajskému soudu návrh na obnovu řízení, které se týká jeho předchozího odsouzení. Ještě před útokem na Kvitovou byl totiž odsouzen za to, že se svými kumpány přepadal osaměle žijící seniory. Tehdy dostal 7,5 roku vězení.

Právě toto odsouzení by chtěl Žondra zvrátit. Jak se Novinkám podařilo zjistit, ve svém návrhu napadá pachové stopy, které byly jedním z důkazů při jeho odsouzení. Návrh by měl soud projednat v květnu.

Seniory obrali i o pár stokorun

Žondra byl před lety členem skupiny, která přepadala důchodce na celé Moravě. Praxe byla takřka vždy stejná.

Útočníci si vyhlédli domek, zabušili na dveře, přičemž někdy si pomohli i historkou o tom, že jsou policisté. Když pak překvapený senior otevřel dveře, zatlačili ho dovnitř, spoutali a okradli.

Pro ránu přitom nešli daleko, takže mnozí z přepadených skončili v lepším případě s modřinami, v horším se zlomenými žebry. Několik jejich obětí utrpělo posttraumatickou stresovou poruchu a s následky se budou vyrovnávat zřejmě až do konce života.

Někdy si banda přišla jen na pár stokorun, v několika případech se jim však podařilo odnést i částky přesahující 100 tisíc korun. „Nález pachových stop na tolika místech není náhodný,“ prohlásil mimo jiné v roce 2011 při rozsudku u brněnského krajského soudu soudce Daniel Plšek.

Když byl Žondra po tomto odsouzení podmíněně propuštěn, latinu nesekal. Lupičům dal tip na přepadení dalšího seniora na Blanensku a napadl právě i Kvitovou.

Dopad i na druhou kauzu?

U soudu s tenistkou tvrdil, že v době napadení byl na stavbě desítky kilometrů jinde. V trestním řízení ale Kvitová Žondru jako útočníka bez váhání označila a ukazovaly na něj rovněž pachové stopy.

Není tak vyloučeno, že pokud by se Žondrovi podařilo zpochybnit důkaz v podobě pachových stop u jednoho případu, mohl by se pokusit znovu otevřít i své odsouzení z kauze Kvitová.

Za útok na tenistku dostal Žondra nejprve osm let vězení, odvolací soud mu pak ještě tři roky přidal. Podle rozsudku pustila Kvitová Žondru do bytu a v okamžiku, kdy k němu stála zády, jí dal nůž na krk.

Říkal, že potřebuje čas, a já na to, že čas nemám, že potřebuju do nemocnice
Petra Kvitová

Kvitová nůž chytila za ostří a Žondra nožem prudce trhl, čímž jí způsobil řezné rány na ruce, v níž drží raketu.

„Jak jsem viděla tu krev, tak jsem se ptala, co chce. On říkal, že potřebuje čas, a já na to, že čas nemám, že potřebuju do nemocnice,“ popsala při vyšetřování Kvitová.

„Pak jsem se ho zeptala, jestli chce peníze, a on mi řekl, že jo. Měla jsem deset tisíc, vytáhla jsem je z kabelky, dala jsem mu je a on odešel. Pak jsem volala na záchranku a policii. Přivezli mě do nemocnice, měla jsem pořezaných všech pět prstů včetně nervů na dvou prstech,“ dodala.

Po útoku musela podstoupit náročnou operaci, osm týdnů měla dlahu a na pět měsíců musela s tenisem přestat.

Všude bylo spoustu krve, popsala Kvitová útok. Muži dala 10 tisíc

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám