Hlavní obsah

Musím pro vajíčka, hájil senior opakované jízdy bez řidičáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v dubnu přišel Jiří Halák o řidičský průkaz za opakované přestupky v dopravě. Hlavu si s tím 66letý důchodce z Plánice na Klatovsku ale příliš nelámal a autem jezdil dál. Policisté jej od té doby opakovaně přistihli za volantem, přičemž jen za letošní leden to bylo třikrát. Halák to zdůvodnil tím, že se mu nechtělo čekat na autobus, aby si dojel do sousední vsi pro vajíčka nebo na poštu.

Penzista Jiří Halák před soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Protože ani předchozí dva varovné tresty z loňského září a listopadu nevedly k jeho nápravě, neměl tentokrát žalobce žádné slitování a soudu navrhl, aby Haláka poslal do vězení.

Tam ale nakonec penzista neskončil, byť podle klatovského soudce Petra Sperka nepodmíněný trest přicházel reálně v úvahu. „Berte to jako poslední varování,“ řekl soudce Halákovi při zdůvodňování rozsudku, kterým ho za pokračující přečin maření úředního rozhodnutí potrestal 300 hodinami veřejně prospěšných prací a pokutou šest tisíc korun.

Soudce poukázal především na to, že alternativní trest navrhla pro obžalovaného probační služba. „Tohle je poslední příležitost, abyste se vyvaroval řízení. Jinak skončíte v kriminále na dlouhou dobu,“ dodal Sperk směrem k obžalovanému.

Řidič sedí v kanceláři. Německo pustilo do provozu auto na dálkové ovládání

AutoMoto

Státní zástupce Michal Rendl upozornil, že již dříve uložené tresty nevedly u Haláka k jakékoliv sebereflexi a neměly vůbec žádný efekt. Nicméně nakonec s verdiktem soudu souhlasil.

Auto radši prodá

„Mám pocit, že nynější projednání u soudu by mohlo být účinné v tom směru, aby již nadále zákaz řízení dodržoval,“ uvedl žalobce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Halák u soudu

Sám Halák slíbil, že už za volant nikdy nesedne. „Auto jsem nabídl k prodeji. Už mám kupce. Příští pondělí by si ho měl odvézt. Tak už žádné nutkání mít nebudu,“ prohlásil důchodce.

K samotným prohřeškům pak řekl, že ho to mrzí. „Hold za blbost se platí. V životě už se to ale nestane. To mi věřte,“ prohlásil před soudem. Že jezdil i přes zákaz, podle svých slov věděl.

Tresty? Nic pro mne

„Ale nebylo to nikam daleko, maximálně pár kilometrů do vedlejší vesnice pro vajíčka nebo zaplatit složenky. Nechtělo se mi čekat půl dne na autobus. Kdybych měl dneska jít třeba dvacet kilometrů tam a zpátky, tak půjdu,“ dodal Halák.

Jak řekl Právu, vybodoval se za to, že jezdil nepřipoutaný bezpečnostním pásem. „Dostat řidičák zpátky by znamenalo absolvovat znovu testy. Nevím, zda bych je zvládnul. Tak jsem jezdil načerno a spoléhal na to, že mě nevyhmátnou. I když jsem byl chycený opakovaně, tak na mě za to u soudu udělali jen ty ty ty. Vůbec mě nenapadlo, že můžu jít do vězení. Taky jsem posledních 14 dní z toho nespal. Měl jsem opravdu strach, že skončím v base. Já bych do ní nešel, to bych se raději oběsil,“ pokračoval obžalovaný muž.

Je přesvědčený, že policejní kontroly nebyly náhodné. „Šly najisto, někdo mě musel udat. Máme tady jednoho práskače, co škodí lidem. Už spousta kamarádů mi říkala, ať si na něho dávám pozor,“ uzavřel Halák.

Senior na Moravě jel 22 kilometrů v protisměru. Policisty málem přejel

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám