Hlavní obsah

Děti se musely modlit s rukama nad hlavou, tloukl je holí. Soud uložil sektáři za týrání podmínku

– Olomouc

Tříletým trestem s podmíněným odkladem na dobu pěti let potrestal ve středu olomoucký krajský soud 47letého muže z Šumperka za týrání jeho dětí. Tři dívky a dva chlapce týral podle soudu minimálně pět let, dívky si z „výchovy“ odnesly těžké deprese a posttraumatickou poruchu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na případné odvolání.

Při udělení trestu soud vzal v potaz to, že zatímco dcery se od otce, který pod vlivem manželky vstoupil do sekty, odklonily, oba chlapci se naopak k němu přimkli a žijí s ním nadále, přičemž podle soudu se o ně dobře stará. Nyní již dospělým dcerám se obviněný omluvil.

„Kdyby obžalovaného soud zavřel do vězení, chlapcům zkazí život. Za této situace soud dospěl k závěru, že je namístě jít pod hranici trestní sazby a uložit trest podmíněný s maximální zkušební dobou," uvedl soudce Eduard Ondrášek.

Dítě svého přítele zneužívala k perverzním hrátkám, půjde na pět let do vězení

Krimi

Soud se případem zabýval podruhé, poprvé muži uložil pět let vězení, kauzu mu však vrátil k doplnění dokazování vrchní soud.

Muž čelil obvinění také z týrání již bývalé manželky, v této části spisu ho ale soud ve středu naopak zprostil obžaloby s tím, že se jednání neprokázalo nebo nejde o trestný čin. Například se podle verdiktu neprokázalo, že ženu izoloval od rodiny nebo jí zakazoval používat platební kartu.

Podle soudu se navíc žena výrazně spolupodílela na vytvoření špatné rodinné situace a rodinu navedla do sekty. O jakou sektu se mělo jednat, není jasné.

Roční dítě mělo už osmkrát zlámané kosti. Matka dostala osm let

Krimi

Podle obhájce měl muž „starosvětský způsob výchovy”. „Pokud by měli být rodiče odpovědni, tak tedy oba,” podotkl obhájce Jaroslav Brož.

Podle rozsudku muž týral tři dívky a dva chlapce v době od roku 2012 do roku 2017. Podle obžaloby je opakovaně napadal, tloukl je dřevěnou holí, nutil je klečet v koutě, jednu z dcer vláčel za nohy po zemi a kopl ji do přirození, děti se musely také několik hodin modlit s rukama nad hlavou, takže se nemohly řádně připravit do školy.

„Musel si být vědom, že dětem způsobí těžké příkoří,” uvedl soudce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám