Hlavní obsah

Vražda s prvky spiritismu. Dvě ženy jdou k soudu za usmrcení muže, který chtěl zemřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Z vraždy obžalovalo Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) dvojici žen (32 a 65). Měly se podílet na smrti 50letého muže, který chtěl údajně zemřít, a pozřel proto tlumicí lék. Samotné úmrtí ale bylo podle vyšetřovatelů následkem jednání obviněných žen. Podle informací Novinek se nejednalo o eutanazii. Případ má spíše prvky spiritismu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žalobkyně z MSZ podala v případu obžalobu v polovině března. Informaci o vývoji ve vyšetřování, na který upozornila ČTK, v úterý potvrdil Novinkám mluvčí MSZ Aleš Cimbala.

Obě obviněné jsou již od loňska ve vazbě a podle dřívějších informací médií v případu figuruje jako podezřelá středočeská zubařka. Čin se odehrál v Praze.

„Obžalobou je obviněným kladeno za vinu, že společným jednáním úmyslně usmrtily po předchozím uvážení muže ve věku 50 let, čímž spáchaly zvlášť závažný zločin vraždy,“ sdělil Cimbala s tím, že případ má na stole Městský soud v Praze.

V případě vraždy v Praze, ve kterém zřejmě figuruje zubařka, skončili dva obvinění ve vazbě

Krimi

Dobrovolně pozřel tlumicí lék

„Jednání obviněných bylo v určitých rysech specifické. Dle verze předestřené obhajobou samotný poškozený žádal být usmrcen a dobrovolně pozřel jednou z obviněných poskytnutý zklidňující a tlumicí lék. Na základě zjištěných skutečností však toto jednání nevedlo samo o sobě k následku v podobě smrti,“ nastínil Cimbala.

Další důkazy podle něj nasvědčují tomu, že smrt byla důsledkem „výlučného jednání obviněných“. Mělo se jednat o dění, na kterém se poškozený již aktivně nepodílel. O co konkrétně šlo, mluvčí nesdělil. Cimbala ještě zmínil, že obě ženy se po činu samy přihlásily policii.

Odstěhuj se, řekli mu. Tak otce, bratra i sestru ubodal

Krimi

Nešlo o eutanazii

Podle informací Novinek se nejednalo o eutanazii, kdy například nevyléčitelně nemocný člověk osloví lékaře, aby mu pomohl ke klidnému odchodu ze světa. Provádění eutanazie, nazývané také jako asistovaná sebevražda, je v Česku za hranicí zákona a paragrafy trestního zákoníku na ni pohlížejí jako na vraždu, případně účast na sebevraždě.

Média již dříve spekulovala o tom, zda se v případu nejednalo o exorcismus, tedy o vymítání ďábla v rámci fungování nějaké sekty. Podle informací Novinek vyšetřování sice na exorcismus neukazuje, v motivaci zmíněné trojice ale údajně lze spatřovat jisté prvky spiritismu, jehož podstatou je víra v posmrtný život nebo také v možnost komunikace s duchy zemřelých.

Policie ukončila vyšetřování vraždy syna a sebevraždy matky v Krkonoších

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám