Hlavní obsah

Mladý dřevorubec půjde z lesa před soud, dluží skoro 11 miliónů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Jednatřicetiletý dřevorubec z Náchodska si v úterý vyslechl obvinění z podvodu, úvěrového podvodu a zpronevěry. Státu, bankám i soukromým osobám dluží podle královéhradeckých kriminalistů téměř 11 miliónů korun, za což mu hrozí až 10 let vězení.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Absolvent lesnické průmyslovky a vítěz několika dřevorubeckých soutěží začal před několika lety podnikat, když si založil firmu na těžbu a zpracování dřeva.

"Jeho společnost se kromě jiného podílela na likvidacích následků lesních kalamit v Polsku a na Slovensku. Firma se ale během těchto zakázek dostala do hlubokého finančního propadu. Mladý podnikatel se dostával do stále větší inflační spirály a začal takzvaně vytloukat klín klínem," řekla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Lesník předkládal bankám falešná potvrzení

U bank si například bral úvěry na nákupy strojů a zařízení, předkládal však falešná potvrzení, že nemá žádné finanční závazky. Přitom už v té době finančnímu úřadu a správě sociálního zabezpečení dlužil téměř milión korun.

"Bankovní úvěry, které mu byly skutečně díky podvodnému jednání poskytnuty, ani v jednom případě nesplácel a bankám tak způsobil škodu více než 7 miliónů korun," uvedla Ježková.

Společnost podnikatel nakonec přivedl až do insolvence. Insolvenční správce po předání podkladů zjistil, že si obviněný muž vzhledem ke stálému nedostatku peněz půjčil téměř 3 milióny korun od fyzických osob s tím, že peníze použije pro financování své firmy. Do pokladny je ale nikdy nedal. Další milión převzal od jiné společnosti na úhradu pohledávky, peníze si však nechal pro svoji potřebu.

"V současné době muž již nějakou dobu nepodnikal. Zřejmě pochopil, že pro něho bude výnosnější živit se vlastníma rukama a začal tedy pracovat v lese jako fyzická osoba," dodala policejní mluvčí. U soudu mu ale zřejmě přitíží, že byl již v roce 2010 za úvěrový podvod odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání dvou let s podmíněným odkladem na zkušební dobu 3 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám