Hlavní obsah

Mladíka obžalovaného z plánování teroristického útoku soud z vazby nepustil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Mladík, který je obžalován z plánování teroristického útoku, zůstává ve vazbě. Za mřížemi jej svým čtvrtečním rozhodnutím ponechal Krajský soud v Brně. Podle dřívějších informací státního zastupitelství měly hochovy plány již konkrétní podobu, nikdo jimi ale nebyl ohrožen.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čtvrteční soudní jednání se týkalo pouze prodloužení chlapcova pobytu ve vazbě, proti rozhodnutí lze podat stížnost.

Vzhledem k tomu, že podle obhájce není namístě sjednání dohody o vině a trestu, zamíří případ k soudnímu líčení. Jelikož je obžalovaný mladistvý, bude se proces konat s vyloučením veřejnosti. Mladík podle ČTK pochází z Jihomoravského kraje.

Dívku málem smetla tramvaj v Brně, přešla to bez povšimnutí a odkráčela dál

Krimi

O podání obžaloby, která zamířila k brněnskému soudu, informovala státní zástupkyně Petra Lastovecká. „Státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podala dne 11. 8. 2022 ke Krajskému soudu pro mladistvé v Brně obžalobu na mladistvého obviněného, který je trestně stíhán pro spáchání zvlášť závažného provinění teroristického útoku ve stádiu přípravy,“ uveřejnila tehdy na webu žalobců bez bližších podrobností.

O neobvyklém případu se pak poněkud obšírněji rozhovořil Daňhel. „Jednalo se z mého úhlu pohledu o poměrně zajímavý případ, kdy obviněný vytvořil jakýsi plán, kdy byl inspirován teroristickými útoky, které proběhly v minulosti v zahraničí, a směřoval k provedení něčeho podobného na území České republiky. Ten plán byl poměrně dlouhodobý a on začal činit první kroky, které v tom plánu měl. Šlo o zcela konkrétní kroky. Chci však zdůraznit, že těmito kroky nebyl nikdo ohrožen, šlo o přípravnou fázi,“ řekl šéf žalobců na konci prázdnin pro ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám