Hlavní obsah

Mladík z Karlovarska válčil na Ukrajině, hrozí mu 20 let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců válčil na východě Ukrajiny po boku ruských separatistů. Po svém návratu skončil Lukáš N. (26) z Karlovarska na psychiatrii, aby se zbavil nočních můr z hrůzných zážitků. Měl spáchat zločin teroristického útoku, u něhož je trestní sazba 12 až 20 let. Žalobce Martin Bílý pro něj navrhuje 16letý trest.

Foto: Bruno Domingos , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Mladík podle spisu odjel v červenci 2015 do Donbaské oblasti, kde se aktivně zapojil do činnosti protivládních skupin, které bojovými akcemi usilují o odtržení od Ukrajiny a vytvoření samostatného státu, takzvané Doněcké lidové republiky.

„Po příjezdu se nechal vyškolit, vyzbrojit a vystrojit ozbrojenými složkami separatistických struktur a následně se podílel na různých vojenských úkolech jako práce v rozvědce, strážní služba a hlídkování v určených oblastech. Rovněž se zapojil do bojů s ukrajinskými jednotkami se záměrem jim způsobit zranění či smrt. A takto na Ukrajině působil do ledna 2016,“ je napsáno v obžalobě, do které mělo Právo možnost nahlédnout.

Státní zástupce je přesvědčen, že Lukáš N. odjel do oblasti Donbasu záměrně, aby se mohl aktivně zapojit v řadách separatistických skupin do bojových akcí proti vládním vojskům s cílem odtrhnout toto území od zbytku Ukrajiny.

„Ztotožnil se s jejich idejemi, a proto za ně také bojoval,“ uvádí dále obžaloba.

Podle státního zástupce lze tyto ozbrojené skupiny působící na východě Ukrajiny charakterizovat jako kvazivojenský organizovaný útvar zaměřený na soustavné, organizované a dlouhodobé páchání násilné trestné činnosti, která svým charakterem odpovídá definici teroristického útoku.

Australským vojákům hrozí propuštění kvůli vraždám v Afghánistánu

Svět

Obviněný mladík v průběhu trestního řízení odmítal vypovídat. Součástí důkazního materiálu jsou však fotky a videa zajištěné v jeho mobilním telefonu, kde pózuje v uniformě povstalců se zbraněmi těžkého kalibru za zády.

Na jednom z videí natočeném v demilitarizovaném pásmu v blízkosti bývalého letiště v Doněcku svoji přítomnost lámanou ruštinou obhajuje. Tvrdí, že chtěl bojovat proti ukrajinským „fašistům“. Prý se styděl, když viděl, co dělají Ukrajinci civilistům.

Po návratu se změnil

Po návratu domů se Lukáš N. změnil, tvrdí svědci. „Začal být agresivní a pronásledovaly ho noční můry. Když spal, měl pod polštářem schovaný nůž. Vydával zvuky podobné těm, které jsou slyšet v hororech, takové ty vystrašené, hodně intenzivní výkřiky. Říkal mi, abych ho při křičení ze spaní nebudila, že by mně mohl ublížit,“ popisovala policistům jeho chování tehdejší přítelkyně.

Nakonec musel mladík vyhledat odbornou pomoc. Během hospitalizace mu psychiatři diagnostikovali posttraumatickou stresovou poruchu. Po propuštění docházel na individuální psychoterapii.

„Lékařce se svěřil, že osm měsíců válčil na Ukrajině a byl svědkem různých traumatizujících událostí, o kterých nechce hovořit, ale které se mu vracejí v živých snech. Sám prý byl v boji zraněn a dva týdny ho léčili v polní nemocnici,“ napsal státní zástupce do obžaloby.

Mladík na Novojičínsku srazil autem ženu na poli

Krimi

Znalci Lukáše N. charakterizovali jako výrazně nezralou a nevyrovnanou osobnost s poruchou sebekontroly a se sklony k agresivním reakcím. „Svůj počin s vysokou pravděpodobností předem připravoval. Dominantním motivem byla potřeba získat uznání a ocenění,“ shodli se soudní znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám