Hlavní obsah

Mladík sdílel filmy na internetu, hrozí mu pět let

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škodu přesahující milion tři sta tisíc korun způsobil trestným činem porušování autorských práv osmnáctiletý mladík z Kroměříže, který ukládal na internetové úložiště filmy. K jejich zveřejňování a dalšímu sdílení neměl potřebný souhlas majitelů autorských práv.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Odkazy ke stažení filmů sděloval veřejnosti takovým způsobem, že kdokoliv mohl mít k těmto souborům přístup prostřednictvím počítačové sítě. Trestnou činnost páchal více než dva roky. K únoru letošního roku neoprávněně zpřístupnil uživatelům internetu 76 filmových titulů, jež byly zveřejněny bez předchozího souhlasu majitelů autorských a distribučních práv,“ uvedla mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

„Nejedná se však o ojedinělý případ. Již v minulosti jsme několik obdobných skutků řešili. Mělo by to rodiče upozornit, že je dobré sledovat, co děti a mladí lidé na počítači dělají. Právě způsobená škoda může nakonec překvapit nejen samotné mladé pachatele, ale i jejich rodiče. Děti tak totiž mohou nevědomky způsobit velký zásah do rodinného rozpočtu. Mnohdy to, co se jeví jako běžné surfování a stahování dat na internetu, může být zákonem zakázáno,“ upozornila mluvčí.

Muž za tři roky nelegálně nasdílel 152 tisíc filmů na internetu

Krimi

Podnět k šetření policii dala společnost, která se zabývá ochranou autorských práv. Kriminalisté případ prověřovali více než rok. V bydlišti podezřelého provedli domovní prohlídku, při které zajistili počítač, který mladík užíval ke sdílení filmů.

„Na tuto trestnou činnost pamatuje trestní zákoník až pětiletým vězením, peněžitým trestem nebo propadnutím věci, například počítače, z něhož byly filmy neoprávněně sdíleny,“ sdělila Kyšnerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám