Hlavní obsah

Mladík plánoval s kamarádem teroristické útoky v Praze, dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zaútočit na ambasády USA, Izraele a Číny v Praze plánovala dvojice mladíků z Moravy. Hlavního, sedmnáctiletého organizátora plánů, které měly vycházet z teroristického útoku v americkém Oklahoma City, už soud potrestal loni podmínkou a léčením. V pondělí si vyslechl podmínku i jeho o rok mladší souputník.

Foto: Profimedia.cz

Krajský soud v Brně (ilustrační foto)

Článek

Útok v Praze se měl odehrát v dubnu 2025 na výročí teroristického útoku, který spáchal v roce 1995 Timothy McVeigh. Při něm tehdy zemřelo téměř 170 lidí. Plány mladíků, které zahrnovaly nákup chemikálií potřebných pro sestrojení výbušnin, mapování míst útoků či zajištění zbraní a munice, zůstaly naštěstí z valné části jen ve fázi příprav. I tak se jim ale podařilo v lesích odpálit zkušební petardu.

Krajský soud v Brně jako soud pro mládež mladíka za teroristický útok ve fázi příprav potrestal osmnáctiměsíčním vězením s odkladem na třicet měsíců. K tomu soud přidal i dohled probačního úředníka. Obžalovanému vzhledem k jeho věku hrozilo maximálně pět let vězení.

„Nebýt vašeho setkání a ideologického nastavení, asi by k ničemu nedošlo. Jste podobně zvláštní jedinci, svorně jste si konečně nalezli společný prostor,“ konstatovala předsedkyně trestního senátu Hana Kurfiřtová na adresu obžalovaného a jeho dříve odsouzeného souputníka.

Mladík plánoval teroristické útoky na ambasády v Praze

Krimi

„Vaše obhajoba stojí na bagatelizaci jednání, že jste se cítil frustrovaný, zamilovaný, chtěl se zalíbit. Ale to, co jste na internetu vyhledával, sledoval a mapoval, vás vnitřně formovalo a utvářelo vaše vnímání světa,“ upozornila soudkyně na extremistický obsah, který tehdy šestnáctiletý mladík na internetu konzumoval.

Mávnout nad činem rukou jako nad pubertálním fantazírováním soudkyně odmítla. „Nejednalo se o žádnou klukovinu. Bral jste to více než vážně, to se projevovalo i v extrémním životním stylu včetně nárůstu svaloviny tak, abyste mohl být součástí zdravé, bílé společnosti,“ připomenula soudkyně a pozastavila se i nad přístupem chlapcových rodičů, kteří prý zcela selhali.

Hlavní odsouzený má Aspergerův syndrom

Loni odsouzený hlavní organizátor měl v počítači nejen plány na nákup zbraní, střeliva, taktického vybavení, ale i různé politické úvahy. Soudce tehdy zdůraznil, že na jeho chování měl velký vliv autismus, konkrétně Aspergerův syndrom, který u mladíka znalci objevili.

Podle znalkyň se právě Aspergerův syndrom významně podílel na mladíkově chování. „Patologicky byla ovlivněna jeho osobnost. Cítil se okolím nepřijímán, byl přesvědčen o své nadřazenosti, byla tam potřeba dominovat, triumfovat. Lze hovořit o snaze vykonání pomsty jedincem, který se cítí být okolím vysmívaný,“ uvedly při loňském jednání znalkyně.

Mladíka obžalovaného z plánování teroristického útoku soud z vazby nepustil

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám