Hlavní obsah

Mladíci hazardovali v korytě Bečvy, život jim zachránili muži budující most

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Se svým životem hazardovali ve středu dva mladíci ve věku 16 a 19 let, když se šli projít v Přerově po zamrzlé Bečvě v době, kdy se ledy hnuly, a řekou se začala valit ledová tříšť. Zachránili je dva dělníci, kteří pracovali na stavbě nového Tyršova mostu.

Foto: Magistrát města Přerova

Antonu Repkovi a Martinu Hlouškovi, kteří zachránili život dvěma mladíků, poděkoval přímo na místě náměstek přerovského primátora Michal Zácha (na snímku zleva).

Článek

„Viděli jsme je zhruba 150 metrů od nás. Kluci se nerozváženě pohybovali na krách. Bylo jasné, že ledová masa by je strhla, proto jsme s kolegou neváhali a hned jsme utíkali pro lano. Mladíky jsme vytáhli z vody ven, byli strašně vyděšení,“ uvedl jeden ze zachránců Martin Hloušek z Valašského Meziříčí.

V době záchranné akce byli již oba mladíci mezi krami zaklíněni a voda by je zanedlouho strhla i s nimi do hlavního proudu řeky. Odtud by už nebylo úniku. Podle druhého zachránce Antona Repky kluci zřejmě nečekali, jakou sílu mohou pohybující se ledové kry mít.

Dík i od primátora

„Pomohli jsme jim, ale jako hrdina se necítím. Tohle by přece udělal každý člověk, který by viděl někoho v nouzi,“ podotkl Repka. Jeden z hazardujících mladíků byl převezen do nemocnice s lehčím poraněním na noze, druhý vyvázl bez úhony.

Přímo na místě poděkoval již ve středu zachráncům náměstek přerovského primátora Michal Zácha, který v tu dobu monitoroval situaci na Bečvě. „Vážím si jejich pomoci – rychlé a pohotové. Nebýt jejich duchapřítomnosti, mladíci mohli skončit špatně. Zbytečně riskovali svoje životy,“ konstatoval Zácha. V pátek zachráncům poděkuje i primátor Přerova Jiří Lajtoch.

Kvůli hrozícímu nebezpečí upozorňovali v minulých dnech starostové obcí, ale i vodohospodáři opakovaně na přísný zákaz vstupu na ledové kry do koryta řeky. Pohled na impozantní ledové bariéry v řece totiž přitahuje pozornost mnoha lidí a někteří i přes hrozící nebezpečí vstupu na ně neodolají.

"Netuší, jak velmi hazardují. Kry sice vypadají zamrzle, ale pokud se člověk dostane do jejich spár, už se odtud nedostane ven," upozorňuje mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Reklama

Výběr článků

Načítám