Hlavní obsah

Mladíci dali známému smrtící koktejl drog. Hrozí jim 18 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zastupitelství obžalovalo 21letého mladíka a jeho o čtyři roky mladšího kamaráda ze smrti vrstevníka, kterému podle kriminalistů dali drogy. Jeho organismus však zkolaboval a mladý muž zemřel. Staršímu obžalovanému hrozí až 18 let vězení. Pojišťovna po nich požaduje zaplatit 2,5 milionu korun.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Případ se odehrál loni v červnu v Praze na Tachovském náměstí. Dvacetiletý muž tam tehdy byl na party a udělalo se mu špatně po konzumaci kokainu a extáze. Po několika dnech zemřel. Kriminalisty vyšetřování zavedlo do Plzně. Zjistili, že mladík si vzal ve vlaku cestou do Prahy kokain. Následně dorazil do klubu, kde mu obžalovaní podali další drogy.

Extáze zabíjela na pražském Žižkově, drogu přivezla skupina z Plzeňska

Krimi

„Dva muži ve věku dvacet dva a sedmnáct let poskytli poškozenému přímo v klubu dvě tablety extáze, přestože viděli, že má mladík problémy s rovnováhou, je malátný a hodně se potí. S největší pravděpodobností také věděli, že předtím již nějakou drogu požil,“ uvedla mluvčí policie Hana Křížová.

Kombinace drog u něj vyvolala extrémní intoxikaci organismu, otok mozku, otok plic, selhání jater i ledvin, poruchu srážlivosti krve a následně dokonce i zástavu srdce. Obžalované zadrželi kriminalisté letos v červnu a poté je obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Vzhledem k tomu, že podle policie způsobili smrt, hrozí staršímu z nich až osmnáctiletý trest odnětí svobody.

Chtěl bych vrátit čas, řekl u soudu mladík, jehož koktejl s extází zabil kamaráda

Krimi

Druhý obžalovaný nebyl v době spáchání trestného činu plnoletý, mu hrozí maximálně pět let za mřížemi. Poškozený zemřel v nemocnici po několika dnech a jeho léčba stála 2,5 milionu korun, které pojišťovna bude vymáhat po obžalovaných.

„Mladému muži už to život bohužel nevrátí, ale v tuto chvíli je na místě důrazné varování. Kriminalisté se stále častěji setkávají s tím, že uživatelé drog i příležitostní konzumenti často naprosto iracionálně kombinují různé druhy omamných a psychotropních látek, a to pak vede k tomu, že organismus nemá šanci unést tíhu takového smrtícího koktejlu a kolabuje,“ uzavřela Křížová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám