Hlavní obsah

Mladá dívka nezvládla snowboard a poranila si páteř

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrachov

S těžkými zraněními převezli do nemocnice v pátek dopoledne liberečtí záchranáři 17letou německou snowboardistku, která na sjezdovce v Harrachově utrpěla těžká zranění. Nehoda se stala po 10. hodině, kdy dívka na sjezdovce ve vysoké rychlosti přepadla přes hlavu tak, že si patrně poranila krční páteř.

Článek

Právu to sdělil zástupce náčelníka Horské služby pro oblast Krkonoš Pavel Jirsa s tím, že dívka sice měla na hlavě přilbu, ale ani ta ji patrně před vážným zraněním neochránila.

„Naši členové dívce ihned nasadili krční límec a umístili ji do vakuové matrace, aby stabilizovali polohu a aby neprochladla. Pak kontaktovali Leteckou záchrannou službu v Liberci,“ uvedl Jirsa.

Kvůli mlze ale vrtulník liberecké záchranné služby nemohl vzlétnout, a proto museli záchranáři dívku na sněžném skútru dopravit do horského střediska a následně sanitka do jablonecké nemocnice.

„Dívka utrpěla poranění, která by ale nemusela být tak vážná, jak se na první pohled zdálo,“ mínil ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Horská služba varuje lyžaře, aby na sjezdovkách dbali opatrnosti, protože je terén sjezdových tratí velmi tvrdý a zmrzlý.

„Nyní je po nedávné oblevě a současných mrazech na sjezdových tratích velmi tvrdý sníh. Proto důrazně doporučuji rychlost i styl jízdy těmto podmínkám přizpůsobit, jinak hrozí vážné zranění i přesto, že má jezdec přilbu, jak doporučuje Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách,“ upozornil Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám