Hlavní obsah

Místopředseda Vrchního soudu se opět pře kvůli vyvlastnění rodinného pozemku v Jaroměři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek opět začal řešit spor o vyvlastnění pozemků v trase obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Zrušení vyvlastnění a zastavení vyvlastňovacího řízení se domáhají manželé Kučerovi.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Stavba jaroměřského obchvatu

Článek

Podle Františka Kučery, který je místopředsedou Vrchního soudu v Praze, pro vyvlastnění není důvod, protože stát může pozemky získat směnou, k níž jsou Kučerovi připraveni. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) již stavbu obchvatu letos v září zahájilo, hotovo by mělo být v roce 2024.

O vyvlastnění pozemků, které František Kučera získal dědictvím, rozhodl Krajský úřad Královéhradeckého kraje letos v únoru.

Právo hospodařit s pozemky získalo Ředitelství silnic a dálnic. Úřad dále zřídil věcné břemeno na dalších pozemcích Kučerových, a to kvůli přeložce plynovodu.

V Jaroměři začala stavba nového obchvatu

Ekonomika

Následnou žalobu Kučerových krajský soud v dubnu zamítl. Ale po kasační stížnosti Kučerových Nejvyšší správní soud rozhodnutí krajského soudu zrušil.

Zdůvodnil to tím, že krajský úřad chyboval při doručování rozhodnutí o vyvlastnění pozemků. Kraj následně doručení zopakoval, ale krajský soud musí ve věci znovu rozhodnout.

Krajský úřad i ŘSD soudu navrhly, aby žalobu Kučerových opět zamítl. Podle právního zástupce ŘSD je žaloba nedůvodná.

Připomněl, že Ústavní soud v říjnu odmítl stížnost Františka Kučery kvůli vyvlastnění pozemku potřebného pro stavbu dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří na Náchodsku.

ŘSD dříve uvedlo, že pokud by ve sporu nastal zvrat, znamenalo by to zřejmě pozastavení stavby. Rozhodnutí by měl krajský soud vynést ve středu 30. listopadu.

Obchvat dvanáctitisícové Jaroměře o délce 6,55 kilometru je přeložkou silnice I/33. Z města odvede tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové na Náchod a Polsko.

Navazovat bude na nynější konec dálnice D11 u Hořenic severně od Jaroměře a u Velkého Třebešova se napojí na obchvat u České Skalice.

Povolení pro obchvat Jaroměře platí. Ústavní soud zamítl stížnost pražského soudce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám