Hlavní obsah

Místo plynu začal v bytě v Sušici topit dřevem. Chybou kominíka málem shořel činžák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli drahému plynu si loni na podzim pořídil jeden z nájemníků v činžovním domě v Sušici krbová kamna. Chtěl přitom využít možnosti, že v minulosti byl byt kamny vytápěn, a mohl tak kouřovod napojit do původního komína. Jenže po třech měsících vypukl v podkroví objektu požár, který, jak později konstatoval znalec, souvisel právě s nově připojeným topidlem.

Foto: Hasiči Sušice

Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů

Článek

Zděný plášť komína byl totiž uvnitř poškozený a vzniklou mezerou proudily horké spaliny do půdního prostoru.

Kriminalisté nyní obvinili z obecného ohrožení z nedbalosti kominíka, který podle nich spalinovou cestu patřičně nezkontroloval a schválil ji jako vyhovující a bezpečnou. Pochybit měl i tím, že na kontrolu nepřizval revizního technika, tak jak mu v případě připojení spotřebiče paliv na nepoužívaný komín ukládá zákon o požární ochraně.

Trestní stíhání 49letého muže Právu potvrdila policejní mluvčí Iva Vršecká. „Požár vnikl pochybením při jeho činnosti,“ upřesnila Vršecká. Oheň tehdy zničil střechu a podkroví bytového domu v ulici T.G. Masaryka poblíž centra města. Škodu znalec vyčíslil na více než 6,5 milionu korun. Kominíkovi za to hrozí až pět let za mřížemi. Soud mu navíc může uložit i zákaz činnosti.

Nejlepší čas na kontrolu komínu je po zimě

Jak na to

Na místě tehdy zasahovaly desítky hasičů. „Požár se podařilo lokalizovat zhruba za dvě hodiny od příjezdu první jednotky,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Hasiči museli nasadit i výškovou techniku. „Jedna část jednotek se zaměřila na ochranu okolních domů, v nichž jsou prodejna a tržnice. Ostatní hasiči zasahovali přímo na požáru samotném,“ doplnil Poncar.

Revizi neprovedl technik

Policisté nejprve vyloučili, že by za požárem stál žhář. Jeho příčinou byl podle soudního znalce Františka Jiříka otvor v komínovém plášti ve stropě mezi druhým podlažím a půdou.

„Základní pochybení vidím v tom, že do provozu byla uvedena spalinová cesta s připojením spotřebiče paliv bez její kontroly revizním technikem. Ten by po důkladné prohlídce rozhodně nemohl napsat, že z hlediska bezpečného provozu vyhovuje,“ konstatoval znalec.

Jako zásadní podmínku pro schválení označil Jiřík vyvložkování komínového průduchu a opatření ústí komína izolovaným nástavcem. V daném případě šlo totiž o starý jednovrstvý komín, kde časem dochází k vydrolení omítky a vzniku mezer mezi ním a stropní konstrukcí.

Obviněný muž se hájí tím, že vše pečlivě zkontroloval. Do komína se prý podíval nejprve vizuálně a vnitřek spalinové cesty pak prohlédl pomocí kamery. Tvrdí, že žádné praskliny ani vydroleniny nezjistil a nájemníkovi dal k připojení kamen zelenou.

„Od kominíka jsem dostal papír, že je vše v pořádku. Podle jeho instrukcí jsem si pak kamna namontoval. Potom jsme v nich společně rozdělali oheň. On to zkontroloval a řekl, že problém nevidí a že mohu bez problému topit,“ řekl 47letý nájemce bytu.

Chladná zima s pandemií se podepsaly na větším počtu požárů od komínů v topné sezoně

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám