Hlavní obsah

Chladná zima s pandemií se podepsaly na větším počtu požárů od komínů v topné sezoně

Kominíci posuzují v současné době nejčerstvější zprávy hasičů o počtech požárů souvisejících s komíny za období právě skončené topné sezony. Bylo jich totiž o 166 více než v topné sezoně předchozí. Dle přesvědčení kominíků za vyšší čísla může kombinace chladné zimy a pandemie.

Foto: Novinky

Jednou ročně je potřeba zavolat na údržbu a kontrolu komína profesionálního kominíka.

Článek

„Podle nejnovější statistiky hasičů došlo během topné sezony od října 2020 do konce března 2021 ke zvýšení počtu požárů od komínů na 1116. To je o 166 požárů více než v minulé topné sezoně a jedná se o největší nárůst za posledních 6 let. Společenstvo kominíků České republiky hledá vysvětlení v poměrně tuhé zimě, nedbalosti provozovatelů, ale také okolnostech spojených s epidemickou situací v naší zemi,“ říká Petr Dušek, mluvčí Společenství kominíků ČR.

Nízké teploty a zároveň lockdown byly příčinou toho, že lidé trávili v porovnání s předchozími topnými sezonami mnohem více času doma, a tedy i ve větší míře topili. Otopné soustavy v mnoha domácnostech tak byly zatíženy mnohem více než dosud, což znamenalo i větší nároky na jejich obsluhu a péči. Té se ale spoustě komínů nedostalo, protože lidé pravidelné kontroly odložili. Ať již v souvislosti s protipandemickými opatřeními, anebo prostě z obavy, že se nakazí koronavirem.

Kominíci v této souvislosti proto nabádají k tomu, aby lidé nutnost pravidelných kontrol spalinových cest nepodceňovali a neodkládali je. „Spalinovou cestu je potřeba čistit pravidelně a vinou rok trvající pandemie lidé začali kontroly odkládat. Tento jev potvrzují už zmíněná čísla od hasičů, když došlo k nárůstu požárů. Řádné kontroly mohly požárům zabránit. Proto je nyní vhodný čas provést kontrolu komínů. Jako vhodné období na kontrolu komínů se doporučuje doba po topné sezoně a před topnou sezonou,“ radí Dušek.

Komín kontrolujte aspoň jednou za rok, vyplatí se to

Jak na to

Jako topná sezona bývá označováno období mezi začátkem října a koncem března. Dle kominíků je nejlepší nechat si zkontrolovat spalinové cesty po konci topné sezony, protože v období před sezonou může být kvůli návalu obdobných žádostí na kominíky obtížnější si domluvit termín.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Lidé si také často ani neuvědomují, že pokud se v případě požáru komína neprokážou platným potvrzením o kontrole spalinové cesty, může jim pojišťovna odmítnout plnění pojistné události, tedy náhradu škody. Navíc podle zákona o požární ochraně mají hasiči právo pokutovat jak kominíky a revizní techniky spalinových cest za nesprávně odvedenou práci, tak právnické či fyzické osoby za zanedbanou, případně neprovedenou údržbu spalinové cesty a s tím související ohrožení požární bezpečnosti jak u sebe, tak u svého okolí. U fyzických osob může výše pokuty dosahovat až 10 tisíc korun, u právnických osob může pokuta dosáhnout výše 100 tisíc korun,“ upozorňuje Dušek a dodává: „Je však třeba problematiku vnímat jinak než jako další administrativní zátěž a riziko pokuty. Ostatně nikdo neobráží domy a nekontroluje, zda máte zprávu o kontrole. Řeší se to zpravidla až při nehodách, a to už je samozřejmě pozdě. Berme na vědomí, že jde o bezpečnost našich domácností a ochranu našeho zdraví a životů. Upřímně řečeno pokuta ve finále reprezentuje pouze zlomek ceny, kterou zaplatíme za to, že nám vyhoří dům.“

Reklama

Výběr článků

Načítám