Hlavní obsah

Ministr vnitra vysoudil na Respektu omluvu

Právo, ČTK, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra Stanislav Gross ve středu vysoudil na týdeníku Respekt omluvu za loni v květnu zveřejněný článek, který tvrdil, že ministr udržoval kontakty se dvěma lidmi prověřovanými policií: podnikatelem Andrejem Babišem a údajnou správkyní nevěstince Hanou Palochovou. Požadované odškodnění půl miliónu korun mu však pražský městský soud nepřiznal.

Foto: Vratislav Konečný

Stroje v odkalovací nádrži

Článek

Respekt musí podle verdiktu do osmi dnů zveřejnit omluvu za to, že nepravdivým článkem zasáhl do osobních práv a profesní cti ministra Grosse. "Žalovaný neunesl důkazní břemeno," uvedla soudkyně Dagmar Stamidisová.

Ministr naproti tomu podle ní neprokázal, že mu vznikla újma, kterou by bylo možno kompenzovat finanční částkou. "Je to osoba veřejně činná a musí počítat s tím, že bude sledován nejen jeho pracovní, ale i osobní život při vzniku sebemenších pochybností," zdůvodnila verdikt Stamidisová.

Argumenty - pokles popularity a deprese

Samotný ministr vnitra u soudu přiznal, že Palochová je rodinná známá a že si s ní občas stejně jako s Babišem telefonoval. Podle něj však ani jeden není podezřelý pro závažnou trestnou činnost a tedy nebyl odposloucháván policií.

K dnešnímu jednání se vedle něj dostavil i ministr kultury Pavel Dostál a jeho kolegyně z resortu školství Petra Buzková. Podle Dostála upadl Gross po zveřejnění článku do hluboké deprese. Grossův právní zástupce zase tvrdil, že jeho mandantovi bezprostředně poté klesla popularita o čtyři procenta.

Kvůli stejnému článku zažaloval Respekt také bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který se již s týdeníkem dohodl mimosoudně a žalobu stáhl.

Případ není definitivně rozhodnut, protože rozsudek není pravomocný. Obě strany zvažují odvolání.

Reklama

Související články

Gross a Tvrdík žalují Respekt

Ministři vnitra Stanislav Gross a obrany Jaroslav Tvrdík (oba ČSSD) se rozhodli podat žalobu na vydavatele týdeníku Respekt na ochranu osobnosti. Jako...

Tvrdík couvá z žaloby na Respekt

Pražský městský soud se měl během středy zabývat žalobou bývalého ministra obrany a nynějšího šéfa Českých aerolinií Jaroslava Tvrdíka na týdeník Respekt,...

Výběr článků

Načítám